Polisen har letat klart efter lik på Erstan – hittade något helt annat

Arkiv/J-O Edberg
havet en solig dag
Publicerad:

Centralkriminalpolisen har nu slutfört undersökningarna på havsbotten i Erstan.

Efter att polisen i mars 2022 hittade liken av två personer i Erstan har man fortsatt undersöka havsbottnen. Den ena döda mannen som då hittades var Åbojuristen Ilpo Härmäläinen som försvann spårlöst år 1994.

Undersökningarna gjordes som myndighetssamarbete under 2023 och 2024.

Fynden har visat sig vara främst skräp som människor slängt i havet. Vid undersökningarna hittades inga avlidna, meddelar Centralkriminalpolisen.

Centralkriminalpolisen riktar ett tack till Försvarsmakten för handräckningen. Under våren 2024 gjordes undersökningar från marinens fartyg Halli.

 – Vi vill särskilt tacka marinen och den dyk- och fartygspersonal som deltog i uppdragen. Arbetet krävde specialkompetens och specialverktyg, och samarbetet löpte utmärkt, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Tiia Grönberg i polisens pressmeddelande.

De vanligaste fynden som man gjorde var sopsäckar och presenningar.

En del av objekten kunde identifieras med fjärrstyrda undervattensrobotar, men för vissa objekt tog man hjälp av dykare.

Arbetet och förhållandena ute till havs var krävande och säkerhetsaspekten var ytterst viktig att ta hänsyn till. Polisen tackar också allmänheten för att man fått arbeta i fred.

Publicerad: