Fortsatt höghusboom i Egentliga Finland – stort ras i antalet påbörjade byggen av kontors- och affärslokaler

Arkiv/Alexandra Granberg
ett höghus
Höghus byggs i allt raskare takt i Egentliga Finland.
Publicerad:

Preliminära siffror visar att nästan 3 600 bostadsbyggen påbörjades i Egentliga Finland i fjol, enligt intresseorganisationen Rakennusteollisuus statistik. Det är en ökning med 27 procent jämfört med 2019. Antalet beviljade bygglov ökade med 32 procent jämfört med 2019.

Då det gäller höghus ökade antalet påbörjade byggen med 45 procent jämfört med 2019. Antalet bygglov ökade med 52 procent.

Det som inte syns i statistiken är det här årets ökning i antalet påbörjade egnahemshusbyggen. År 2020 byggdes däremot 11 procent färre egnahemshus jämfört med 2019.

Fortfarande tar det för länge att bevilja bygglov i Åbo

Åbo stads byggnadstillsyn har tidigare kritiserats hårt för sina långsamma processer. En ny metod har testats med lovande resultat, meddelade staden på onsdagen.

Rakennusteollisuus gläds över att Åbo beviljade byggnadslov i rask takt i slutet av i fjol.

-- Vi ger höga poäng för byggnadstillsynens snabba behandling av bygglov i slutet av i fjol. Tack vare det har vi fått i gång flera byggnadsprojekt. Men trots det här tar det nog fortfarande för lång tid att behandla bygglov, säger Markku Leppälehto, regionchef för Rakennusteollisuus i Åbo i ett pressmeddelande.

Industri- och lagerbyggen ökade däremot med nio procent.

Mest arbete för personal i byggarbetsbranschen kommer det att finnas inom bostadsbyggen och renovering, förutspår intresseorganisationen som också påpekar att det råder brist på arbetskraft i branschen.

Publicerad: