Få elever äter en fullvärdig lunch under skoldagen – kommuner följer inte mellanmålsrekommendationer
Högst en tiondel av skoleleverna äter dagligen en näringsmässigt fullvärdig skollunch. Det framkommer i en färsk undersökning som statsrådet låtit göra. Om skoldagen blir lång erbjuder endast var fjärde kommun ett avgiftsfritt mellanmål.
Eftersom mellanmålspraxisen varierar betydligt mellan skolor och kommuner sätts elever i en ojämlik ställning på grund av bostadsort. Undersökningen visar att över hälften av kommunerna inte alls erbjuder ett avgiftsfritt mellanmål medan 42 procent av kommunerna endast erbjuder det till en del av eleverna.
Enligt rekommendationen för skolbespisning borde skolan erbjuda ett mellanmål om skoldagen pågår längre än tre timmar efter lunchen. Enligt utredningen följer endast var fjärde kommun den rekommendationen.
Mellanmålen under långa skoldagar består oftast av dryck och knäckebröd med bredbart pålägg. De avgiftsbelagda mellanmål som erbjuds eleverna i skolornas klubbar är däremot med större sannolikhet näringsmässigt fullvärdiga.
De övriga avgiftsbelagda mellanmål som eleverna erbjuds är inte alltid hälsosamma eller näringsrika. Enligt utredningen äter dessutom högst var tionde elev en näringsmässigt fullvärdig skollunch varje skoldag.
Utredningen slår fast att skolmåltiderna behöver utvecklas såväl på riksnivå som på kommunnivå. Även på skolnivå behöver utveckling ske. I undersökningens rapport presenteras åtgärdsförslag som är konkreta och genomförbara. För att kunna omsätta åtgärderna behövs ändå nationell och politisk styrning och ett starkt engagemang.
Undersökningen har gjorts inom ramen för statsrådets forsknings- och utredningsverksamhet.Resultaten kommer att användas vid beredningen av utvecklingsprogrammet för skolmaten och som bakgrundsinformation vid utvecklingen av Finlandsmodellen för hobbyverksamhet.