Tre oppositionspartier kommer med interpellation om budgetramarna – Sannfinländarna föreslår misstroende mot hela regeringen

Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli
Regeringen får hård kritik från oppositionen som nu levererar både en interpellation och ett misstroende.
Publicerad:

De tre oppositionspartierna Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Rörelse Nu kommer med en gemensam interpellation.

Orsaken är att partierna är missnöjda över resultatet av regeringens ramförhandlingar.

Partierna anser att de sysselsättande åtgärder och de ekonomiska beslut som regeringen fattade i samband med förhandlingarna inte är tillräckliga. Dessutom kritiserar partierna att regeringen överskrider budgeten de kommande åren.

-- Besluten efter ramförhandlingarna är rentav farliga för Finlands framtida välbefinnande. Som ansvarig opposition anser vi att vi inte har andra alternativ än att ta till det kraftigaste knepet, alltså komma med en interpellation, sade Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo under en presskonferens på onsdagen.

"Finansministeriet borde ha fått en större roll"

Enligt Orpo var det centrala Samlingspartiet väntade sig av förhandlingarna en återgång till budgetramarna efter att undantagsförhållandena upphörde.

Regeringen meddelade däremot att budgeten kommer att överskridas med 900 miljoner nästa år och 500 miljoner året därpå.

Oppositionen hade också velat se en tydlig plan för hur man ska lyckas stävja Finlands ökade skulsättning. Därtill anser partiet att regeringen inte tog tillräckligt hänsyn till Finansministeriet i samband med förhandlingarna.

-- Det är en risktagning att följa denna väg och ingen vet vart denna väg leder, sade Orpo.

Kristdemokraternas riksdagsgrupps andra vice ordförande Sari Tanus sade att det känns som att regeringen har galna dagar just nu.

-- Det verkar som att alla statens problem enligt regeringen endast kan lösas genom att öka statsskulden, sade hon.

Kristdemokraterna anser att Finland nu behöver kraftigare sysselsättande åtgärder och beslut som både ökar finländarnas köpkraft och stärker de offentliga finanserna. Centrala åtgärder för detta vore enligt partiet bland annat att främja för mer lokala avtal, förnya socialskyddssystemet och utvidga den inkomstrelaterade dagpenningen.

Också Rörelse Nu:s ordförande Harry Harkimo var inne på samma spår. Harkimo sade att ramförhandlingarna gav honom en ny insikt.

-- I samband med förhandlingarna fick jag den värsta lärdomen av vad politik kan vara. Jag trodde på riktigt att Centern var redo att förhandla och lämna regeringen om besluten uteblir. Så gick det inte.

Misstroende mot regeringen

Oppositionspartiet Sannfinländarna å sin sida meddelade att man inte går med i interpellationen eftersom man inte kan skriva under alla åsikter Samlingspartiet står för.

Enligt Sannfinländarna talar Samlingspartiet i likhet med regeringen för att drastiskt öka arbetskraftsinvandringen, och denna fråga vill Sannfinländarna inte ställa sig bakom.

I likhet med de övriga oppositionspartierna anser även Sannfinländarna att regeringen verkar följa receptet ökad skuldsättning och högre skatter för att rädda landets ekonomi.

I stället för att gå med i interpellationen väljer Sannfinländarna nu att föreslå misstroende mot hela regeringen.

Sofia Westerholm/SPT

Publicerad: