Kommitté mot tortyr: Bristen på läkare i finländska fängelser ett problem

Finlands fängelser har för lite personal, skriver en kommitté som granskat läget.
Publicerad:

Europeiska kommittén till förhindrande av tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (CPT) gjorde ett sjätte periodiskt inspektionsbesök i Finland i september i fjol.

Inspektionerna gällde bland annat polisens förvarslokaler, fängelser, en förvarsenhet för utlänningar, ett psykiatriskt sjukhus och för första gången också två skolhem.

I sin rapport konstaterar kommittén att man inte fick kännedom om någon osaklig behandling av frihetsberövade personer i dessa inrättningar. Kommittén konstaterar även att saker och ting förbättrats i landets fängelser trots att det ännu finns utrymme för förbättring, skriver Justitieministeriet i ett pressmeddelande.

Kommittén påtalar bland annat det problematiska med att häktade personer placeras i polisens förvarslokaler i stället för i fängelse. Detta förfaringssätt har minskat sedan senaste inspektionsbesök, 2014, men kommittén uppmanar Finland att upphöra med det.

Kommittén rekommenderar också att Finland förbättrar förhållandena i polisens förvarslokaler och ökar tillgången till hälso- och sjukvårdspersonal för dem som befinner sig i polisens lokaler.

När det gäller hälso- och sjukvården i fängelser fäster kommittén särskilt uppmärksamhet vid bristen på läkare. I fråga om psykiatrisk vård oberoende av patientens vilja konstaterar kommittén att förvaltningsdomstolen borde höra patienten när hen söker ändring i ett vårdbeslut.

Kommittén fäster även uppmärksamhet vid bristen på fängelsepersonal, och rekommenderar att fängelsepersonalen utbildas i att möta fångarna, och att man ökar växelverkan med fångarna. Vidare rekommenderar man att fångarnas rehabilitering och yrkesutbildning effektiviseras och man ordnar annan verksamhet som är anpassad till fångarnas behov.

-- Kommittén mot tortyr har utfört ett grundligt och värdefullt arbete under inspektionsbesöket och i rapporteringen av den. Nu kommer vi att noggrant gå igenom resultaten och rekommendationerna i rapporten, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Finland ger sitt svar till kommittén i höst.

Publicerad: