Regeringen vill bredda kampen mot människohandel – "Hela samhället behövs i arbetet"

Jussi Altonen / Statsrådets kansli
två personer vid podium på konferens
Människohandel kan till exempel handla om en ung kvinna som utlovas ett frisörsjobb i Finland men tvingas in i prostitution, sade justitieminister Anna-Maja Henriksson (till vänster) när hon presenterade regeringens handlingsplan mot människohandel tillsammans med Venla Roth, statsrådets samordnare för arbetet mot människohandel.
Publicerad:

Regeringen har godkänt ett nytt åtgärdsprogram mot människohandel. Programmet listar 55 konkreta åtgärder under 5 övergripande rubriker (se faktarutan).

När justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) presenterade programmet på fredagen sammanfattade hon målen så här:

-- Att motverka och minska människohandel, förbättra offrens ställning, främja avslöjande av människohandel och effektivera bestraffandet av människohandelsförövare.

Henriksson tror att handlingsplanen samtidigt blir ett svar på de anmärkningar Finland i flera år fått för att landets åtgärder mot människohandel varit otillräckliga.

Särskild polisenhet

Anna-Maja Henriksson betonar att programmet är en helhet där man bland annat vill öka kunnandet om människohandel inom allt från polisen och domstolsväsendet till skolvärlden.

Som exempel på en ny viktig åtgärd nämner Henriksson den specialenhet som regeringen aviserade redan i höstas.

-- Att det nu kommer 20 poliser som ska syssla med människohandelsbrott är en konkret stor satsning som jag och regeringen tror att kommer att bära frukt.

Anna-Maja Henriksson betonar vikten av att arbeta förebyggande, och att åtgärderna ska gälla hela landet. Offer för människohandel ska ha tillgång till kompetent hjälp oberoende av var i Finland de befinner sig.

Skolorna och vården ska med

Flera av programmets åtgärder riktar in sig på barn och unga. Venla Roth, som är statsrådets samordnare för arbetet mot människohandel, säger att man nu inte enbart satsar på de instanser som traditionellt anses arbeta mot människohandel, såsom polisen, gränsbevakningen och arbetarskyddsmyndigheterna.

-- Vi måste även satsa på kompetensen hos de myndigheter som hittills kanske i mindre grad haft med människohandelsfrågan att göra. Jag avser bland annat sjuk- och socialvården och skolorna. I det här arbetet behöver vi lärare och uttryckligen de myndigheter som dagligen arbetar med barn och unga. Vi behöver hela samhället.

Jean Lindén/SPT

Publicerad: