Läkarna den yrkesgrupp i vården som vaccinerats flitigast

Mikael Soininen/ÅUCS
kvinnor i skyddskläder
Stora kast i vaccinationstäckningen både mellan yrkesgrupper inom vården och mellan olika sjukvårdsdistrikt.
Publicerad:

Det finns stora skillnader mellan yrkesgrupper i vården när man ser på hur stor del av dem som fått coronavaccin, visar siffror från Institutet för hälsa och välfärd (THL).

-- Merparten av de yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården som regelbundet är i kontakt med coronapatienter eller coronaviruset har fått coronavaccin. Bland andra grupper är vaccinationstäckningen i regel lägre. Detta visar att man har kunnat rikta vaccin till yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården som är först i vaccinationsordningen samt till äldre, säger Tuija Leino, överläkare vid THL, i ett pressmeddelande.

Läkarna mest vaccinerade

I mitten av april hade nästan 60 procent av landets läkare fått vaccin, medan 50 procent av röntgenskötarna, drygt 40 procent av laboratorieskötarna och sjukskötarna samt knappt 40 procent av barnmorskorna och hälsovårdarna hade fått vaccin. Allra lägst var siffran för mentalvårdsarbetare och barnskötare: 18 procent.

THL påpekar att undersökningen har gjorts med hjälp av registret över yrkesutbildade personer inom vården, och att statistiken därför även inkluderar personer som bytt bransch.

-- Vi kan anta att det bland dem som har en kortare utbildning finns flest personer som bytt bransch. Detta kan delvis förklara den lägre vaccinationstäckningen bland vårdare, säger Heini Salo, specialforskare vid THL.

Åland uppvisar extremer

Jämför man olika sjukvårdsdistrikt hittar man ibland förbluffande stora skillnader i andelen som vaccinerats inom en viss yrkesgrupp. Det gäller i synnerhet mindre yrkesgrupper.

Bland annat hade 74 procent av barnmorskorna på Åland vaccinerats i medlet av april, medan endast 15 procent av barnmorskorna i Norra Savolax hade fått vaccin.

Däremot hade endast 8 procent av tandläkarna på Åland vaccinerats, medan hela 67 procent av kollegerna i Östra Savolax hade fått vaccin, enligt THL:s siffror.

Även bland större yrkesgrupper varierar siffrorna rejält. Till exempel var vaccinationstäckningen bland sjukskötare mellan 34 och 61 procent och bland närvårdare mellan 18 och 40 procent beroende på region.

-- I början strävade man efter att vaccinera personalen inom social- och hälsovården i mycket begränsad utsträckning för att vaccinerna skulle räcka till de äldre. Regionerna kan ha tolkat vaccinationsanvisningarna och ordnat vaccinationerna på aningen olika sätt. Under de närmaste veckorna är målet att jämna ut dessa regionala skillnader och erbjuda coronavaccin till exempelvis personal som sköter förlossningar i hela landet, säger överläkare Tuija Leino.

Publicerad: