Mångfald är en konkurrensfördel hos företagen

kvinna med ljust hår och ljusgrön huvtröja ler mot kameran
Johanna Molin
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I mitt jobb träffar jag ofta beslutsfattare som önskar rekrytera någon som är väldigt lika alla andra i företaget. Speciellt vid ersättningsrekryteringar skulle man allra helst hitta ”en ny Johannes” för att man är säker på att denna person är den enda möjliga att passa in i företagets specifika kultur.

Men vill man utveckla ett företag och lära sig något nytt, då rekommenderar jag att ta i beaktande möjligheten till ökad mångfald på arbetsplatsen, nytt år och nya tag kanske?

Mångfaldsdiskussionen går nämligen het just nu och speciellt på professionella plattformar som Linkedin har många säkert stött på artiklar kring DEIB, det vill säga Diversitet, Jämställdhet, Inkludering och Belonging/ Tillhörighet (DEIB).

Mångfald, inklusive dimensionerna av kön, etnicitet, ålder och bakgrund, är inte bara ett etiskt påbud utan också en stark drivkraft för ökad produktivitet på arbetsplatser. Enligt McKinseys undersökning från år 2020 är företag med omfattande mångfald 36 procent mer sannolika att vara lönsamma än sina konkurrenter – och ju större mångfald, desto mer sannolik lönsamhet.

Att omfamna och främja mångfald skapar en kraftfull och dynamisk atmosfär som gynnar både individer och organisationer.

En av de främsta fördelarna med mångfald är den ökade kreativiteten och innovationen den för med sig. När människor med olika erfarenheter, perspektiv och tankesätt samarbetar, uppstår mer mångfacetterade synvinklar som kan utveckla och driva företaget framåt.

Mångfald fungerar som en katalysator för idégenerering, vilket högst sannolikt möjliggör flera nya och innovativa lösningar på företagets utmaningar.

Utöver detta ökar mångfald i arbetskraften förmågan att förstå och möta olika människor och framför allt olika kundbehov, vilket i sin tur ökar företagets konkurrenskraft. Den samlade intelligensen hos en diversifierad arbetsstyrka överträffar ofta summan av individuella bidrag.

DEIB-initiativ är en grundläggande del av att bygga och bibehålla en mångfaldsdriven arbetskultur. Genom att aktivt sträva efter jämställdhet och inkludering skapas en arbetsmiljö där varje individ känner sig välkomnad och respekterad.

När anställda känner sig inkluderade och erkända för sina unika bidrag, blir de mer engagerade och dedikerade till företagets framgång.

Ser ni mönstret? I bästa fall leder detta även till en ökad arbetsmoral och minskad personalomsättning, vilket är avgörande för långsiktig produktivitet.

För företag som strävar efter global närvaro är mångfald också en affärsnödvändighet. En diversifierad arbetskraft ger en organisation en fördel när det gäller att förstå och engagera sig med olika marknader och kunder över hela världen.

Människor tenderar att relatera bättre till och köpa från företag som representerar och förstår deras olika behov och perspektiv.

Mångfald blir därför inte bara en intern styrka utan också en extern konkurrensfördel. Kanske även du ibland väljer det företaget som erbjuder möjligheten till betjäning på ditt modersmål eller köper av någon du kan relatera till?

Slutligen, förutom de ekonomiska fördelarna, ger mångfald en mer livskraftig och berikande arbetsplatskultur.

Det skapar en atmosfär av ömsesidig respekt, förståelse och lärande, vilket bidrar till en positiv och hållbar arbetsmiljö.

Sammanfattningsvis är mångfald inte bara en fråga om rättvisa och jämställdhet, det är också ett strategiskt affärsbeslut. Mångfald är samtidigt en investering i människor och en investering i företagets framtid.

Härkan du läsa fler kolumner av Johanna Molin.

Johanna Molin
Publicerad: