Samlingspartiet rasade över planerna att skjuta upp kommunalvalet

Erik Sandström/SPT
en politiker
Samlingspartiets partisekreterare Kristiina Kokko riktar hård kritik mot Justitieministeriet och regeringen för planerna på att skjuta upp kommunalvalet.
Publicerad:

Samlingspartiet anser att det vore ett stort misslyckande för regeringen om kommunalvalet skjuts upp.

-- Justitieministeriets förberedelser inför kommunalvalet har varit bristfälliga, skriver Samlingspartiet i ett uttalande som godkändes av partistyrelsen på lördagen.

Partiet stöder ändå framflyttandet av valet, som nu alltså är ett faktum.

-- Vi tvingas ge Justitieministeriet mer tid för att ordna valet i juni eftersom ministeriet inte har gjort de förberedelser som hade krävts, säger Kokko.

Enligt Samlingspartiet har det skett väldigt tvära kast i frågan den senaste veckan.

-- Ännu för en vecka sedan ansåg hälsovårdsmyndigheterna och Justitieministeriet att det går att ordna kommunalvalet i april. På fredagen gick Justitieministeriet plötsligt ut med beskedet att det inte är säkert att ordna kommunalvalet som planerat, säger Samlingspartiets partisekreterare Kristiina Kokko i ett pressmeddelande.

Samlingspartiet anser att det har saknats framförhållning i beredningen och förberedelserna av valet.

-- I arbetsgruppen för partisekreterarna har vi sedan hösten lyft fram olika lösningar, som kunde trygga säkerheten i kommunalvalet ifall pandemin förvärras. Justitieministeriet har inte tagit fasta på dessa förslag, säger Kokko.

Artikeln uppdaterades klockan 12.59 efter att beslutet om valet kommit.