Rosenkvarteret i Åbo får sina höghus – men de blir inte så höga som först planerades

Arkitekbyrån B & M
Vision av hus höghus kunde se ut
Bygget innebär en stor förändring av Rosenkvarteret.
Publicerad:

Stadsfullmäktige godkände på måndagen en ny detaljplan för det så kallade Rosenkvarteret, mellan Skolgatan och Allégatan. Det blir därmed tillåtet att bygga nio våningar höga hus på platsen.

Pauli Kossila (enmannagruppen Järjen ääni) var en av dem som kritiserade byggvolymen. Han ansåg att det blivit allt vanligare att smyga in byggrätt genom att "dölja" de översta våningarna, bygga in dem som en del av taket.

Samlingspartiets Olli Manni försvarade de höga husen med att alternativet hade varit att bygga lägre hus – men då skulle det behövs en byggnad också på innegården, vilket skulle ha påverkat trivseln vid Rosenkvarterets välfärdscenter. En stor byggvolym är nödvändig för att byggbolag ska vara intresserade, sade Manni.

Arkitektbyrå Jarmo Saarinen
Vision av hus olika höghus kunde se ut
Idéerna om hur det kunde se ut vid Skolgatan har varierat stort.

Vänsterförbundets Elina Sandelin kritiserade varför det i beredningen varit så oklart vart de svensk- och finskspråkiga barnen i de två daghemmen i kvarteret ska flyttas. Barn från Skolgatans daghem ska i alla fall flyttas till Sofiegatans daghem, som öppnar i augusti.

Sandelin förundrade sig också varför Skolgatans daghem ska rivas. Det är slöseri med resurser att göra sig av med en bra byggnad som håller länge till, sade hon.

Sandelin föreslog därför att ärendet remitteras till ny beredning. Hennes förslag understöddes av Alpo Lähteenmäki (VF).

I omröstningen föll rösterna 56–11 för att planen godkänns. Husen vid Skolgatan får alltså byggas men de blir något helt annat än vad som ursprungligen hade planerats.