SDP i Åbo betonar de anställdas välmående – tror att borgmästarvalet kan öka intresset för kommunalvalet

Stefan Holmström
Man står framför stadshuset i Åbo
SDP i Åbo har det goda utgångsläget att alla nuvarande ledamöter ställer upp i valet, säger Mika Maaskola.
Publicerad:

En av nästa fullmäktiges största uppgifter är att tackla följderna av coronaepidemin. Det säger Mika Maaskola, ordförande för SDP i Åbo.

– Vi måste få ordning på stadens ekonomi, som har tillfälligt stärkts av staten. Vi har ändå också en skuld till invånarna.

Det som Maaskola syftar på är den så kallade sociala skulden: all ensamhet och allt illamående epidemin har förorsakat.

– Det här kommer att vara en stor sak.

Då det gäller välmående oroar man sig inom SDP för hur staden utvecklas. Behandlas alla stadsdelar jämlikt, sker det segregation?

– Jag är rädd för att fokus legat så starkt på centrum. Det känns som det är på väg att bli en stadsdel endast för förmögna.

Viktigt för stadens framtid är att värna om de 40 000 studerande i Åbo.

– Vi bör minimera hjärnflykten till Helsingfors, säger Maaskola.

Han glädjer sig över Åbo universitet nyligen fick sin tekniska fakultet. Här vill Maaskola rikta ett tack till förra Åbopolitikern, forsknings- och kulturminister Annika Saarikko.

Alla SDP:are ställer upp

Den vägen är vi inne på utgångsläget inför valet: Saarikko bor inte längre i Åbo, likaså förlorar också de andra stora partierna sådana ledamöter som klarade sig bra i valet.

– Vi har det goda utgångsläget att alla nuvarande SDP-ledamöter ställer upp i valet.

Å andra sidan har flera av de övriga Åbogrupperna synliga rikspolitiker i sina led, noterar Maaskola, som själv är inne på sin fjärde mandatperiod som ledamot.

Han blev intresserad av politik redan i högstadiet, under presidentvalet 1982. Då hade han klasskompisar som var barn till lokalpolitiker, reflekterade över sin egen ståndpunkt, och skaffade sedan pins som visade att han stödde SDP Mauno Koivisto.

– Jag ställde upp i första valet 1991 och fick då 101 röster. Det var en röst mer än TPS-spelaren Mika Aaltonen, ler en tävlingsorienterad Maaskola som själv har rönt framgångar som mellandistanslöpare, också på EM-nivå.

Rikspolitik är inte kommunalpolitik, men Maaskola tror att det sätt som statsminister Sanna Marin har bidragit till SDP-understödet också kan synas lokalt. Han anser också att SDP ligger väl till då det gäller borgmästarvalet.

– Då det gäller ledarskap och kunnande är vår kandidat Aki Lindén det hårdaste namnet.

Det här gäller också efter Yles reportage om olaglig upphandling vid Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt under den tid då Lindén var vd där.

– Aki har vårt fulla förtroende, säger Maaskola, som anser att man kan tala om smutskastning i det här fallet.

Maaskola ser överlag potential i själva borgmästarvalet.

– Ett personval kan öka intresset för hela valet och stärka demokratin.

Han tror också att borgmästaravtalet stabiliserar Åbopolitiken och gör beslutstidtabeller förnuftigare.

Det som Maaskola inte vill se är likadana motsättningar som mellan borgmästaren och de två biträdande borgmästarna i Helsingfors.

Maaskola säger ja till spårväg

Socialdemokraterna har tillsammans med Samlingspartiet och De gröna bildat ett starkt maktblock i Åbopolitiken. I vissa frågor har åsikterna gått i sär.

– Vi vill inte ha musikhuset på Självständighetsplan, ger Maaskola som ett exempel.

Det som är illa är att stadens anpassningsprogram i praktiken stått stilla då alla coronaåtgärder krävt så mycket arbete. Det är å andra sidan förståeligt, säger Maaskola.

På plussidan noterar han att planeringen av entimmeståget och spårvägen går vidare.

– Det är ändå ingen hemlighet att jag själv ställer mig positivt till spårvägen.

I trafikfrågor oroar Maaskola sig för Föli-kollektivtrafiken, vars ekonomi har drabbats hårt. Servicenivån får inte sjunka mer, för det har långsiktiga effekter på långsikt för hur folk åker buss, säger han.

Värnar om de anställda

Då det gäller planläggningsfrågor står de tre stora nära varandra, men inte alltid, som då det gällde nya höghus vid Sporrgatan i Uittamo. De skulle ha varit i linje med stadens mål, säger Maaskola, men De gröna var inte redo att nagga ett grönområde i kanterna.

– En lyckad sak under denna fullmäktigeperiod är ändå att vi fått många planer godkända.

Det finns med att ord bra potential för Åbo att växa med nya lockande bostadsområden, anser Maaskola, som nämner Heikkilä kasernområde och Slottsstaden.

En skillnad mellan de tre stora märktes enligt Maaskola då det kommunalt ägda Arkea ville byta kollektivavtal för anställda. SDP tänker mer på de anställda än de andra, säger Maaskola.

– En stads viktigaste uppgift är att producera service, men servicen blir bättre om de anställda mår bra.

Det här är del tre i en intervjuserie med nyckelpersoner för de politiska grupperna i Åbo. Den första intervjun, med SFP:s Anna-Karin Tötterman, hittas här. Den andra, med Grönas Riina Lumme, finns här.

Publicerad: