Egentliga Finland på god väg mot spridningsfasen – coronagruppen vill förkorta intervallet mellan vaccindoserna

Jeanette Östman/SPT
En skylt där det står "Använd munskydd!"
Publicerad:

Egentliga Finland befinner sig i accelerationsfasen. Därför vill landskapets coronakoordineringsgrupp införa stränga rekommendationer för användningen av munskydd i regionen.

Förra veckan konstaterades totalt 347 fall av covid-19 i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Bara under veckoslutet 23–25 juni konstaterades 186 fall.

Enligt de färskaste siffrorna är incidensen i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt 106,2. För ungefär två veckor sedan, den 19 juli, var incidensen 66,6.

Andelen positiva coronatest är nu 3,6 procent.

Invånarna i Egentliga Finland smittas nu av inhemska smittkällor. De flesta smittorna sker i umgänge med andra människor inom familje- och kamratkretsen.

Ungefär 60 procent av smittfallen har konstaterats i åldersgruppen 15–29 år. Antalet smittfall och exponeringar i nattlivet och vid utomhuskonserter är också högt.

Även tillställningar på sommarstugor har bidragit till smittökningen.

-- Ungdomarna har varit väldigt initiativrika och självmant meddelat sin närkrets om att de blivit smittade. Det har varit till stor hjälp för smittspårningen. De förtjänar ett stort tack för detta, säger överläkare Esa Rintala som ansvarar för smittsamma sjukdomar vid Åbo universitetscentralsjukhus.

--Antalet coronafall i Egentliga Finland har dock stigit till samma nivå som i november i fjol. Då var det en stor smittvåg som sköljde över oss och pandemin kom in i spridningsfasen. Vi är på god väg mot samma scenario nu, säger Rintala.

Behovet av sjukhus- och intensivvård har dock inte ökat. För närvarande är fem patienter i Egentliga Finland intagna på sjukhus på grund av covid-19.

-- De som vaccinerats har knappt alls fått smittan eller behövt sjukhusvård, säger Rintala.

Skärper rekommendation om munskydd

Coronakoordineringsgruppen vill att munskydd ska användas i alla sammanhang.

-- Coronakoordineringsgruppen anser att det är ytterst viktigt att använda munskydd. Gruppen diskuterade också frågan om munskyddstvång, men vår lagstiftning känner inte till begreppet tvångsmässig användning av munskydd. Gruppen stannade därför vid en omfattande rekommendation för användning av munskydd, säger Rintala.

Enligt gruppen bör munskydd alltid användas i skolor och läroverk, i offentliga inomhusutrymmen, vid offentliga tillställningar och evenemang, samt i kollektivtrafik och andra offentliga transportmedel.

I Egentliga Finland rekommenderas munskydd från och med grundskolans fjärde klass.

Rekommendationen gäller även för arbetsplatser där flera personer arbetar eller vistas i samma utrymmen.

Viktigt att höja vaccinationsgraden

Enligt gruppen är det bästa sättet att underlätta coronaläget i Egentliga Finland att öka vaccinationsgraden.

-- Vaccination av befolkningen är det enda sättet att kväsa pandemin. Vi måste få bättre fart på vaccinationsarbetet inom vår region, eftersom deltavarianten smittar så lätt och snabbt. Vaccinationsarbetet är en tävling där vi vill utgå som segrare, säger Rintala.

Coronakoordineringsgruppen förordar att intervallet mellan den första och andra coronavaccindosen förkortas från 12 veckor till 8 veckor, förutsatt att kommunerna har resurser för det.

Dessutom rekommenderar gruppen att kommunerna inför olika sorters popup-lösningar, för att göra det lättare att få vaccinet så snabbt om möjligt.

-- Kanske detta skulle sätta fart på de yngre vuxna som fortfarande grubblar om de ska vaccinera sig eller inte. Om det går att få vaccinet utan tidsbeställning, sjunker tröskeln för att ta vaccinet, säger Rintala.

Skolorna inleder med närundervisning

Gruppen anser att det är viktigt att grundskolorna, yrkesskolorna, gymnasierna och högskolorna inleder höstterminen med närundervisning.

-- Distansundervisning är den absolut sista lösningen. Alla har sett att distansundervisning inte är en bra lösning långsiktigt, säger Rintala.

Enligt Rintala det särskilt viktigt att munskydd används av både lärare och elever från och med grundskolans fjärde klass.

Publicerad: