Vägen framåt
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Det finns orsak att oroa sig för framtiden. Vi behöver bara tänka på klimatförändringen, politisk instabilitet, flyktingrörelser, brist på råvaror, ökad ojämlikhet och oroande ekonomiska utsikter. Vart är vår värld på väg?
De senaste veckorna har vi kunnat följa med klimatmötet i Glasgow. Sådana möten kan kännas som ständiga besvikelser, där förväntningarna är höga men resultaten magra.
Ändå går saker framåt, om också frustrerande långsamt via ständiga omförhandlingar, där positionerna gradvis förskjuts.
Görs det tillräckligt? Nej. Men jag vill tro att rörelsen går åt rätt håll.
Såväl advent som jul berättar varje år om väntan på Jesus ankomst.
Den judisk-kristna förståelsen av hur Gud handlar i historien är lineär, den börjar i skapelsen och pekar framåt mot en eskatologisk kulmination. Kyrkoåret är däremot cirkulärt. Jesus kommer på nytt och på nytt, liksom hans död och uppståndelse återupprepas i varje högmässa.
Den upprepade ankomsten förefaller något frustrerande – blir det inget mera? Är adventstidens tal om hopp, ljus och befrielse bara tomma ord – bara ”bla, bla, bla”, för att citera Greta Thunberg?!
Det avgörande är att vi inte skall nöja oss med att trampa på stället. Advent handlar om möjlighet till förändring, och om hopp att med Guds hjälp modigt kunna bidra till världens och vår egen förnyelse.
Upprepningar är aldrig totalt identiska med det som har skett tidigare. Varje upprepning tydliggör skillnader. Det som är nästan likadant är trots allt samtidigt annorlunda: omständigheterna är inte de samma, någon är borta, någon annan har kommit till, världen omkring oss är inte likadan.
På ett paradoxalt sätt påminner oss alltså upprepningarna kring firandet av advent och jul om alltings föränderlighet och förgänglighet. Men samtidigt visar de på att det förgångna bär på resurser som kan bidra till förnyelse.
Efterföljelse är aldrig kopiering. Goda förbilder och exempel kan inte klonas. Däremot kan vi tillämpa dem med kreativitet och fantasi, och därigenom bidra till en mer rättvis, jämlik och hållbar framtid.