Sprängningen vid Varvsstranden utreds nu av polis – det avgörande är hur väl arbetet hade planerats
Bergsprängningen vid Varvsstranden i Åbo på torsdagen utreds som möjligt brott mot bestämmelserna om explosiva varor eller ovarsam hantering.
– Vi utreder nu vilka planer som fanns för sprängningen, säger utredningsledaren, kriminalöverkonstapel Lasse Höysti.
Den som spränger ska ha en detaljerad plan ur vilken det ska framgå bland annat sprängämnesmängder, hur spränghålen borras och hur sprängmattor används, säger Höysti. Då det handlar om tätort är det ännu noggrannare med exakta detaljer och förberedelser.
Stenar flög långt 2012
Somliga minns hur det gick då det sprängdes för Unionsgatans servicetunnel på nästan samma plats, 2012. Då träffade stenar ett företags tak och väggar. Några stenar slungades också över ån. Den gången dömdes sprängaren till böter.
Det att stora stenbumlingar nu landade på Erik av Pommerns Strand och i ån betyder ändå inte automatiskt att det handlar om ett brott, säger Höysti.
– Risker finns alltid då man spränger, säger Höysti, som på fredagen inte ännu hade hunnit gå igenom allt tillgängligt material.
Det kan exempelvis finnas oförutsägbara faktorer, såsom sprickor i berget. De kan förorsaka ett oväntat stort ras, trots att allt har gått enligt sprängningsplanen.
– Det är yrkesfolk som har gjort sina avgöranden och vad som sedan gick snett är oklart.
Någon tidtabell för utredningen av sprängningen vid Varvsstranden ville Höysti inte ge. Enbart den undersökningsgrupp som han leder har cirka 700 öppna ärenden.
Arbetet styrs inte av hur stort intresse fallen väcker bland allmänheten, säger han, och nämner som exempel hunden som bet en kvinna i ansiktet på Hirvensalo. Det som är viktigt nu är att de som spränger vid Erik av Pommerns Strand vet hur de går vidare med arbetet på platsen.
– Det klarnar senare om det blir böter eller om fallet går vidare till åklagare. Vi har egna experter och vid behov konsulterar vi också utomstående.