Religion och politik
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Enligt den vanliga "västerländska" uppfattningen är religion en separat sfär av det mänskliga och sociala livet, en institution vid sidan av en massa andra, som politik, affärsliv, utbildning, media, etc.
Detta blir en konsekvens av specialiseringen i det moderna samhället, där olika funktioner sköts av mer och mer nischade organ.
Men för många enskilda personer, och för den delen religiösa grupper, skaver denna indelning med hur de ser på sin egen religiösa tillhörighet, praktik och tro.
För dem är deras religion ett paraply som åtminstone idealiskt sett spänner över allt annat de gör eller tänker.
Dessutom gäller detta förstås för annat än religion: även ens politiska ideologi, eller kanske det fotbollslag man hejar på, kan bli detta paraply, eller de glasögon genom vilka man ser på allt annat i tillvaron.
Politiken är ett tydligt exempel på en sfär som för vissa är eller borde vara tydligt separerad från religionen, medan religion och politik för andra hör intimt samman. I många europeiska länder, inklusive Finland, finns politiska partier som åtminstone till namnet är kopplade till kristendomen.
Förhållandet mellan religion och politik i USA visar hur komplicerat det kan bli. Å ena sidan har man en mycket stark principiell särskiljning mellan kyrka och stat, å andra sidan finns det i praktiken väldigt starka band som tar sig uttryck i allt från utformandet av presidenteden till alla upptänkliga kampanjinslag.
Donald Trump har gjort försök att använda religion i valkampanjerna, som när han citerade ur Andra Korinthierbrevet för en grupp evangelikala studenter, som skrattade åt honom då han inte visste hur bibelbokens namn skulle uttalas.
Trots denna och andra indikationer på att Trump är en ovanligt sekulariserad amerikansk president stöder en stor del av de evangelikala Trump, både i valet och nu efteråt i försöken att kullkasta valresultatet. Till exempel organiseras "Jerikomarscher" där kristna går runt parlamentsbyggnaderna i delstater Biden vunnit för att "valfuskets murar ska falla".
Ett sätt att förstå förhållandet mellan religion och politik är att se hur religionen utnyttjas – eller rent av missbrukas – för att legitimera, försvara, politiska ställningstaganden.
När (till exempel) kristendomen utnyttjas för att ge ett sken av att vissa politiska åsikter – vilka de än är – på något sätt har Guds särskilda välsignelse, skadas trovärdigheten hos både kyrkor och tro och det egentliga kristna budskapet döljs.
Ett sådant utnyttjande är också en indikation på att det knappast är religionen eller tron som är det "paraply" som spänner över allt annat i ens liv, det är nog någon annan ideologi.