Åbo kan få nytt hotell – Veritas säljer värdefullt hus på paradplats

Monica Forssell
En man som håller upp en dörr.
Heikki Palmu har tagit över som fastighetsplaceringsdirektör på Veritas efter Peter Karlsson som gått i pension.
Publicerad:

Pensionsbolaget Veritas säljer sitt hus på Olofsvägen i Åbo. Ännu för ett drygt år sedan fanns det planer på att renovera huset och återinrätta bostäder i det gamla stenhuset, men nu har bolaget tänkt om.

Monica Forssell
Flyttlådor i en korridor
Åbo stads cirka 300 anställda är på väg att flytta ut från Veritashuset och tillbaka in i sina renoverade utrymmen på Universitetsgatan.

Åbo stad, som hyrt in sig i huset under cirka två år, är på väg att flytta ut och ännu i vår kommer en offentlig försäljning av fastigheten i gång.

-- Vi har granskat vår roll som framtida fastighetsägare och kommit till att det här huset lämpar sig för antingen bostäder eller hotell. Som pensionsbolag kan vi inte syssla med grynderentreprenader och att investera i ett hotell ingår inte i vår verksamhet, säger Veritas färska fastighetsplaceringsdirektör Heikki Palmu.

Med grynderentreprenadverksamhet avses verksamhet där byggnadsfirman planerar, marknadsför, producerar och säljer bostäder samt affärs- och kontorslokaler på ett sådant sätt att köparen får besittningsrätten till ifrågavarande lokaler genom att köpa aktier i målbolaget.

Monica Forssell
Ett gammalt stenhus.
Huset torde vara byggt på 1930-talet. Verdandi och sedermera Veritas har haft sitt huvudkontor i huset sedan 1950-talet. Sedan ett par år tillbaka finns kontoret i Kuppis.

Huset som är cirka 5000 kvadratmeter stort, i sex våningar och i bra skick har redan väckt intresse på fastighetsmarknaden och att döma av spekulanterna finns det intresse för att skapa ett hotell i huset, uppger Palmu.

Läget med Samppalinnaparken intill, en innergård, bara några hundra meter till salutorget och en oslagbar utsikt över Aura å lockar.

-- Men vad det slutligen blir av huset beror på köparen och köparens kalkyler. Det tar vi inte ställning till. Vi vill bara inleda en process nu som gör det möjligt för investerare att utforska möjligheterna att skapa ett hotell, säger Palmu.

Monica Forssell
Utsikt från ett fönster.
Utsikten från huset är det inget fel på.

Huset är byggt på 1930-talet. Veritas, som tidigare hette Verdandi, ska ha köpt bostadsbolaget 1935 och inrättat bolagets huvudkontor i huset 1957. Sedan ett par år tillbaka finns Veritas huvudkontor i ett nybyggt hus i Kuppis.

Det gamla stenhuset har en vacker fasad och enligt Palmu är det viktigt för pensionsbolaget att huset får en värdig fortsättning.

Det blir en offentlig försäljning med en fastighetsförmedlare som har hand om visningar och kontakter till hugade köpare. Priset på fastigheten har ännu inte offentliggjorts.

Webbchef, reporter
Publicerad: