Eelins tips till dig som vill paddla i Aura å: Ta dig bort från Åbo

Oliver Heikkinen
Eelin Hoffström-Cagiran och Pasi Vesterinen njuter av ådalens natur.
Publicerad:

Solen skiner och vattnet forsar ner för klipporna vid Hallisforsen i Åbo.

På bryggan står Eelin Hoffström-Cagiran och Pasi Vesterinen. De håller på att kliva ner i en kanot. Vesterinen är expert vad angår paddling. Han visar den rätta tekniken för Hoffström-Cagiran som ännu lär sig grunderna.

Hoffström-Cagiran och Vesterinen talar som om de skulle ha känt varandra i åratal. De har ändå bara känt varandra sedan Hoffström-Cagiran började som verksamhetsledare för Auraåstiftelsen i februari. Hon har många bollar i luften och väntar ivrigt på att sommarsäsongen kommer igång.

Inför semestrarna har Hoffström-Cagiran tre tips för dem som vill bekanta sig med Aura å.

– Ta dig bort från Åbo. Utforska ån högre upp, säger hon.

Oliver Heikkinen
Eelin Hoffström-Cagiran har lärt sig känna många människor i sitt nya yrke.

Hon uppmanar resenärer att besöka museet vid Nautelankoski och Vattenverksmuseet i Hallis. Stiftelsen har fått två praktikanter till museet, som är öppet för allmänheten på lördagar och söndagar.

– Museet fokuserar på hur Åbo fått sitt dricksvatten, säger Hoffström-Cagiran.

Utöver det rekommenderar hon semestrare att bekanta sig med naturstigarna längs med ån.

Landsbygden nära hjärtat

Den tidigare Vänöbon säger att dokumentären "Emilia & Elin: Expedition Aura å" gav inspiration att söka jobbet. I dokumentären kajakar Emilia Wik och Elin Åsvik hela vägen från Pöytis till åmynningen och betraktar ålandskapet.

– Nätverket är det bästa med jobbet. Jag har träffat många och hittat kopplingar mellan dem samt sått frön och tankar, säger Hoffström-Cagiran.

Hoffström-Cagiran säger att hon är landsbygdsmänniska.

– Att glömma landsbygden är omöjligt. Det är en så stor resurs, säger hon.

– Det är också roligt att se hur årstiderna ändrar. När jag kom hit var det vinter ännu. Nu är det så grönt. Man blir nästan lyrisk, fortsätter Hoffström-Cagiran.

Oliver Heikkinen
Pasi Vesterinen visa Eelin Hoffström-Cagiran hur man ska hålla i paddeln.

Hon vill också påminna semestrare om att ta hänsyn till naturen.

– Det är i allas intresse att inte skräpa. Vi vill också hålla ån i så ren att man kan fiska och simma i den, säger Hoffström-Cagiran.

Enligt Hoffström-Cagiran och Vesterinen har ån varit i sämre skick. Mycket är på bättringsvägen, men en grej stör Vesterinen.

– Invasiva arter är ett av de största problemen. Till exempel sjögullen har spritt sig mycket, säger han.

Hållit i paddeln i 30 år

Vesterinen har i ungefär ett år ansvarat för kanotuthyrningen vid Auraåstiftelsen. Samarbetet med stiftelsen har pågått i redan tio år. Tidigare ansvarade kaféet i Myllärintalo för uthyrningen medan Vesterinens företag enbart ordnade paddlingsresor. Nu sköter Vesterinen både uthyrningen och resorna.

– Det är nog bättre att vi sköter paddlingsgrejerna och kaféet sköter sitt, säger han.

Oliver Heikkinen
Pasi Vesterinen vet mera om paddling än de flesta.

Vesterinen har paddlat i närmare tre årtionden. Han är också utbildad vildmarksguide. Han har även ett eget företag, Kanoottikuningas.

– Hallis till Vanhalinna är definitivt den populäraste rutten, säger han.

– På sommaren strävar vi att ordna olika resor. Om allt går som planerat blir det kanske en italiensk pizzapaddling, säger han.

På forneldernas natt ordnar Auraåstiftelsen tillsammans med Kanoottikuningas paddlingsresa från Hallis till Vanhalinna och tillbaka. I fjol deltog dryga hundra på resan.

– Många klagar på att de inte finns något att göra i Åbo på forneldarnas natt, men det stämmer ju inte, säger Vesterinen.

Trots att Vesterinen är finskspråkig är talar han en riktigt god svenska. Det har han bland annat att tacka sin norska fru för.

– Det är svårska jag talar, säger han.