Klimatapokalyps nu!
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
2018 går till historien som året när klimatförändringen gick från hot till realitet.
Det handlar givetvis inte bara om den värmebölja som plågat oss denna sommar. Det handlar om att värmen globalt sett är högre på så många platser samtidigt. Det är denna typ av exceptionellt väder som kommer att bli mycket vanligare framöver. Och nu ser vi vad det betyder här för oss: skogsbränder, skördar som torkar bort, boskap som nödslaktas.
Lyfter vi blicken ser vi ännu mer skrämmande förändringar: polaris som smälter, golfströmmen som (eventuellt) tappar fart, permafrost i Sibirien som tinar och släpper ut sina enorma lager metangas.
Trots detta låtsas de som verkligen kan göra något, världens politiker, som om det regnar. Se på den svenska valrörelsen – Sverige brinner, men politikerna talar nästan desperat om annat.
Eftervärlden kommer döma dessa ledare hårt. Jämfört med klimatförändringen, som redan orsakar till exempel krig och flyktingströmmar, är alla andra politiska frågor distraktioner.
Så vad ska vi göra?
Det finns ännu lite utrymme för att utöva konsumentmakt. Den senaste forskningen visar att det vi vanliga människor kan göra är att lägga om vår kost: mindre kött och mejeriprodukter. Att djurhushållningen har större klimatpåverkan än fossilindustrin kan verka märkligt.
Det handlar om två saker. För det första volymen: när vi människor bara blir fler och äter mer kött per person blir mängden djur så stor att ekosystemen dignar under tyngden.
För det andra är avståndet mellan konsument och producent relativt kort jämfört med andra branscher. När vi lägger om vårt konsumentbeteende påverkar det ganska snart producenterna. När jag slutade äta kött för drygt tio år sedan innebar det att de flesta restauranger inte hade något att erbjuda mig. Nu får man god vegetarisk mat nästan överallt. Det är en snabb förändring.
Den som inte helt kan tänka sig ge upp köttet, kanske kan ta upp den gamla traditionen att hålla två fastedagar i veckan och då undvika animaliska produkter.
Men vi måste också bereda oss på att leva i en annorlunda värld. Speciellt de som nu är unga kommer att få leva i en allt mera instabil värld, med mindre trygghet, där livsvillkoren förändras snabbt, också till det sämre.
Jag har stor tilltro till människans förmåga att anpassa sig – det är vår arts främsta egenskap och vi ser den förmågan dagligen i människors förmåga att hantera livskriser och oväntade förändringar.
Det viktigaste i livet förändras inte. Även i en värld härjad av klimatförändringar är det två saker som ger livet mening och innehåll: långvariga relationer och långsiktigt engagemang för viktiga frågor. Vi har all orsak att fokusera på sådant, och lära våra barn att följa våra exempel. Så kan vi få klimatångesten att lätta.
Patrik Hagman
Författare och universitetslärare