Västnylänningar fick pris för böcker om lärarinneutbildning och torpedbåt
Västnyländska kultursamfundet fyller 50 år i år. Det uppmärksammas bland annat genom att de två senaste böckerna som gavs ut hösten 2023 inom föreningens skriftserie tilldelades pris på Runebergsdagen.
Böckerna som ÅU skrivit om handlar om Ekenäs seminariums 100 åriga historia och torpedbåten S2:s sista färd.
Magnus Cederlöf tilldelades ett pris på 25 000 euro för sin bok Ekenäs seminarium – Lärarinneutbildningen för folkskolan 1871–1974. Priset tilldelades ur Ingrid, Margit och Henrik Höijers donationsfond II.
I motiveringens sägs att Cederlöf dokumenterar verksamheten på Ekenäs seminarium – från början till slut – och skriver fram ett viktigt avsnitt västnyländsk lokalhistoria.
Samtidigt ger boken värdefulla perspektiv på den finländska lärarutbildningens framväxt och synliggör pedagogiska strömningar under hundra år. Framställningen är utforskande, medryckande och tankeriktig.
Cederlöf säger i ett pressmeddelande att han är djupt rörd över att boken om Ekenäs seminarium uppmärksammas med ett stort och fint pris av Svenska litteratursällskapet på Runebergsdagen.
– Det här var faktiskt en rejäl överraskning för mig. Inte är det ju eventuella pris man funderar på då man jobbar med en bok utan att den ska bli så bra som möjligt och få många nöjda läsare. Priset av SLS bidrar till att ge boken mera synlighet, något som alltid är välkommet för en aktör med begränsade resurser, tillägger han.
Cederlöf betonar gärna att prisen visar på en erkänsla för att Västnyländska kultursamfundets bokutgivning håller en hög standard i och med att två av samfundets böcker prisbelönas samtidigt.
Samfundet har arbetat målmedvetet med att höja kvaliteten på sina böcker både med avseende på innehåll och på utseende.
Samfundet har en egen bokkommitté som granskar och kommenterar manuskript, dessutom har man kompetens att svara för böckernas layout.
Enligt Cederlöf visar årets pris att Västnyländska kultursamfundet med sin ofta lokalhistoriskt förankrade bokutgivning har hittat en nisch där en mindre aktör kan fylla de luckor de stora förlagen lämnar efter sig.
Utgivningen av lokalhistoriska verk i kultursamfundets regi är beroende av stöd från i synnerhet stiftelser.
– Därför är det på sin plats att också rikta ett stort tack till de stiftelser som stöder våra bokprojekt, konstaterar Cederlöf.
Katastrofen som boken handlar om är den största i vår flottas fredstida historia och därför är det fint att den får synlighet också på det här sättet.
Ett pris på 8 000 euro ur Femtioårsfonden tilldelades Niclas Erlin för boken Havererad – Torpedbåten S2:s sista färd.
I motiveringen sägs att torpedbåten S2:s sista färd i detalj belyser vad som hände i höststormen 1925 då krigsfartyget S2 förliste utanför Björneborg och alla i besättningen omkom.
Utgående från ett rikt arkivmaterial visar Erlin på ett medryckande sätt vilka spår en katastrof av detta slag har lämnat i Finlands sjöfarts- och marinhistoria men också i nationens kollektiva minne.
– Katastrofen som boken handlar om är den största i vår flottas fredstida historia och därför är det fint att den får synlighet också på det här sättet. Som skribent känner jag mig väldigt hedrad över priset, säger Niclas Erlin.
Föreningen Västnyländska kultursamfundet startade som en bokklubb 1974 och har sedan dess haft fokus på lokalhistoria och litteratur.
Föreningen har gett ut 36 böcker i skriftserien utöver Västnyländsk årsbok som är en årligt utkommande bok om Västnyland.
Föreningen kommer att fira detta med presentation av böckerna på sitt vårmöte den 28 februari klockan 18.30 på Luckan Raseborg i Karis.