Är meningen med livet att orka genom arbetsveckan?
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Det var en vacker vårdag. Med stövlar på fötterna och spade i handen gick jag förväntansfull ner i trädgården. Jag skulle plantera ett äppelträd och kunde redan föreställa mig trädet blomma vackert och ge god frukt.
Mina fingrar är inte gröna, men jag kände mig motiverad att lära mig ta hand om trädet. Naturligtvis behöver det näring och vatten, men mer intressant är att jag ska skära bort grenar och plocka bort kartar för att trädet ska må bra. Har en gren för många äppelkartar måste man plocka bort en del för att grenen inte ska brista på grund av överbelastning. Ett hållbarhetstänk: att hjälpa trädet blomstra genom prioritering och avlastning.
I arbetslivet känner sig många överbelastade. Det framgår av Mehiläinens färska arbetslivsstudie som visar att 43 procent av oss finländare vill gå i förtidspension. Den främsta orsaken är att vi upplever arbetet och arbetsförhållandena som alltmer krävande och särskilt mentalt belastande. Något är fel med arbetslivet!
Det positiva är att över hälften vill jobba fram till sin pensionering. De upplever meningsfullhet, balans mellan krav och kontroll samt att deras behov av tillhörighet tillgodoses. De här faktorerna är viktiga för alla människor, men på olika sätt. Därför måste vi bli bättre på att leda oss själva och andra som människor, inte som maskiner.
För att upprätthålla den mänskliga bärkraften är det viktigt att avlasta genom klok prioritering. Lika viktigt är att förstå vad den enskilda individen behöver för att upprätthålla motivationen som en positiv drivkraft.
Att leda mänskligt är en kompetens som blir allt viktigare ju längre in vi glider i den digitala och automatiserade världen. Det är en kompetens som alla kan lära sig och bli bättre på! Vi kan lära oss att bli medvetna om vad vi behöver och att kommunicera det till andra, samt att lyssna på vad våra medmänniskor förmedlar. På en arbetsplats där det finns utrymme för att lyssna till andra finns det medmänsklighet, trygghet och tillit som är grundstenar i både välbefinnande och produktivitet.
Så länge framgång mäts i enbart euro kommer vi att styras kortsiktigt och med smalt perspektiv. Vid sidan om euro ska vi öppna upp perspektivet och ge utrymme för att mäta och beakta även det mänskliga blomstrandet. Vi ska se blomstrandet som en förutsättning för – inte en motsättning till – hållbar framgång. Tänk på äppelträdet. Är dess välbefinnande motsatsen till dess produktivitet?
I arbetslivet talar vi om att få personalen att orka i arbetslivet. Ork är inte en attraktiv målsättning utan ett minimikrav. Vi måste leda människor och oss själva så att målsättningen är att blomstra, på samma sätt som äppelträdet. Då målsättningen är att blomstra höjer det i sig motivationen och känslan av meningsfullhet. Med siktet inställt på att blomstra kommer vi att få orken, välbefinnandet och framgången på köpet.
Här kan du läsa fler kolumner av Daphne Jensen.