Åbo Akademis huvudbyggnad kunde bli ett nöjescenter – Jethro Rostedt sägs vara intresserad av byggnaden

Kan ÅA:s huvudbyggnad bli stadens största nattklubbscenter?
Publicerad:

Det finns en ny vision då det gäller en av de fastigheter som nu används av Åbo Akademi. Huvudbyggnaden vid Braheskvären – också kallat FÄ-huset – skulle kunna förvandlas till ett nattklubbscenter.

Den som har fått ögonen upp för byggnaden är den kända Åbopolitikern och mångföretagaren Jethro ”Jeti” Rostedt.

Enligt de uppgifter ÅU har fått ta del av har Rostedt en idé om att huvudbyggnaden kunde bli stadens största nattklubbskomplex, kombinerat med hotell, kanske också ett day spa.

ÅU fick en kort pratstund med Rostedt i går men han var i Spanien och skulle precis stiga på ett flyg och hade därför ingen chans att kommentera uppgifterna.

Pressbild
Man göra hjärta-symbol med händerna
Jethro Rostedt äger sedan tidigare nattklubben Studio i Åbo.

Konceptet kan i viss mån sägas motsvara nöjescentret Flamingo, som öppnade i Vanda 2007.

Flamingo har faktiskt också en Åbokoppling, för det grundades av restaurangkejsaren Seppo ”Sedu” Koskinen, som öppnade sin första nattklubb, Bar 57, i just Åbo.

Flamingo hade nio restauranger i två våningar och plats för 2 300 kunder. Här fanns bland annat en nattklubb, en liveshowrestaurang och ett nostalgiskt diskotek.

Det här nöjescentret var ändå en kortvarig succé och blev inte långlivat. Det berodde inte på själva företagsidén utan på finanskrisen 2007–2008, som lamslog nöjeslivet.

”Kryssning på landbacken”

Det som planeras i ÅA:s huvudbyggnad verkar enligt det som ÅU sett vara en uppdaterad version. Hotellet i ÅA-kvarteret skulle också bara öppet under vardagarna och på vis utgöra ett lönsamhetselement som vanliga nattklubbar inte har.Tanken är att sälja hela partyveckoslut där gäster checkar in på fredag och ut först på söndag.

All service gästerna kan tänka sig finns inom samma komplex. Det här beskrivs ibland som en ”kryssning på landbacken”.

Det här motsvarar också det som Ministry of Sound – ett brittiskt företag som driver flera nattklubbar världen – förutspår: En nattklubbsfastighet ska i framtiden vara en dygnetrunt-destination.

Hotellet i ÅA-kvarteret skulle också bara öppet under vardagarna och på vis utgöra ett lönsamhetselement som vanliga nattklubbar inte har.

Geohuset skulle enligt planerna bli ett hotell i anslutning nattklubbskomplexet.

Själva hotellet sägs ändå vara den största utmaningen. Det skulle inte få plats i nattklubbshelheten i ÅA-huvudbyggnaden.

Inne i samma kvarter finns Gripen, en av de fastigheter ÅA kanske kan lämna, men den upplevs inte som tillräckligt stor för nattklubbshelheten.

Därför har man också i planeringsskedet sneglat på Geohuset, vid Akademigatan. Lokalerna i huset, som förr kallades Chemicum, delas nu mellan Åbo Akademi och Åbo universitet.

Enligt den skiss som ÅU ha fått se skulle gäster vandra i en glastunnel på innergården mellan huvudbyggnaden, Gripen och Geohuset.

Ingen officiell förfrågan har sänts till Stiftelsen för Åbo Akademi, som äger byggnaderna och fattar besluten om vad som ska göras med dem. Alla beslut utgår också från Åbo Akademis behov.

ÅA:s styrelse ska i dag behandla förslaget till ny fastighetsplan.

Publicerad: