Lantbrukare ryter till: att bredda Skärgårdsvägen borde prioriteras

Jan-Erik Karlsson, Sandra Bergqvist, Matias Jensen, Helena Fabritus, Thomas Johansson, Mickel Nyström och Kurt Ekström på möte.
Publicerad:

Trafiksäkerheten på Skärgårdsvägen oroar många. Nu är det lantbrukare i Nagu, Houtskär, Iniö, Korpo och Pargas som vill att en breddning av Skärgårdsvägen ska prioriteras, istället för ny cykelväg.

ÅU träffar lantbruksföretagare och tjänstemän från SLC Åboland och dess lokalavdelning i västra Åboland. De har samlats i Nagu på fredagsmorgonen för att diskutera Skärgårdsvägen.

De jobbar för att Pargas stads politiker och tjänstemän aktivt ska arbeta för att Skärgårdsvägen breddas. På det här sättet skulle trafiken tryggas för såväl besökare, företagare som invånare.

Med på mötet är även SFP:s riksdagsledamot Sandra Bergqvist.

– Det allra viktigaste skulle vara att trygga trafiken på Skärgårdsvägen alla 365 dagar i året, säger Bergqvist.

Aleksandra Sjöberg
Skärgårdsvägen
Den smala Skärgårdsvägen skapar farliga situationer i trafiken.

Skärgårdsvägen är smal och livligt trafikerad, speciellt under sommaren. Den har dålig sikt på flera ställen och saknar grupperingsfiler. Vägen trafikeras häftigt i klungor då bilarna kommer från färjorna.

– Det vore i allas intresse att bredda Skärgårdsvägen. Att cyklister och fotgängare får en egen led skulle inte lösa hela problemet, säger lantbrukaren Jan-Erik Karlsson.

Det är dessutom i allas intresse att turismen i skärgården ökar. Mickel Nyström, lantbrukare, säger att Skärgårdsvägens trafik är farlig för cyklister. Därför är det nödvändigt att vägen breddas. Det skulle även locka mer turister till skärgården.

På mötet betonar man också att det inte är ändamålsenligt att sänka hastigheterna. Därför finns det även oro över att en eventuell ny gång- och cykelväg skulle placeras precis invid körbanan.

Eftersom det isåfall skulle resultera i att bilförarna måste köra långsammare. Många på mötet tror att det skulle skapa mer frustration i trafiken. De skulle hellre se att bilisterna kan köra fort, men säkert.