Inga belägg för påståenden om SFP:s understöd

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

SFP.Susanna Landor skriver på ledarspalt om SFP i ÅU 28.12. Till övriga delar kommenterar jag inte det förutom att partidagen i sommar kommer att vara intressant då ett nytt partiprogram ska godkännas. Detta ger SFP:s medlemmar en utmärkt möjlighet att påverka partiet.

Att det enbart skulle handla om språk eller andra frågor är förstås ett föråldrat tankesätt, redan Jan-Magnus Jansson vände sig starkt emot alla påståenden om att SFP enbart skulle vara ett språkparti och detta skedde trots allt redan på 60-talet...

Det jag däremot vill fästa min uppmärksamhet vid är Landor påstående om att "SFP:s väljarstöd är rekordlågt".

För det första antar jag att hon hänvisar till en enskild Ylemätning vilket naturligtvis inte är en verklig mätare för SFP:s understöd. Felmarginalerna är så stora att vi gång efter annan ser stora kast i mätningarna.

Förövrigt ifall man väljer att slaviskt följa Ylemätningarna så kan vi notera att SFP hade 2,5 % i motsvarande mätning januari 2019 då SFP var opposition, jämfört med 3,5 % nu.

Därutöver står det klart att man inte ska fästa uppmärksamhet vid enskilda mätningar utan vid trender. Tittar vi på tidsperioden maj–december 2023, det vill säga efter valet, har SFP:s understöd legat på 4,1 %. Motsvarande siffra för 2019 var 4,2 % och 2018 då SFP ännu var i opposition var siffran 3,9 %.

Under tidsperioden 2003–2023 har understödet för SFP varierat mellan 4,3–4,9 % i riksdagsval, oberoende av hur mycket våra motståndare ha önskat att det ska erodera.

SFP har landets stabilaste understöd.

Men en sak är fullständigt klart: det finns inga belägg för att det är rekordlågt såsom påstods.

Fredrik Guseff Partisekreterare, SFP

Publicerad: