Förtydligande om statyn som borde tas bort

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbo. Tom C Bergroth skriver i ÅU 26.1.2023 att "oavsett det nu rådande läget så har trots allt Ryssland en historia och en kultur som inte kan förbigås eller sopas under mattan".

Min motion i stadsfullmäktige i Åbo handlar om inte om att förbigå, sopa bort, omintetgöra, utplåna eller göra nåt annat dylikt åt varken Finlands eller Rysslands historia eller kultur. Den handlar om att markera åt den fientliga regimen i vårt grannland att Åbo – och Finland – inte med blida ögon ser på den utveckling som skett och sker där. Statyn som kom till av ett initiativ från Ryssland, gjordes av en rysk konstnär och betalades till stor del med ryska pengar är ett tämligen uppenbart försök att i gatubilden markera Putins revir – att Finland varit, och en gång igen ska bli en del av den nya "tsarens" välde. Det tillåter vi inte att ske.

Jag älskar historia i alla dess former. Statyn "Mötet 1812" ska absolut inte demoleras utan jag anser att den framöver ska ställas ut på ett museum, lämpligast till det kommande historiska museet I Åbo.

Där må den påminna oss om både händelserna från 1812 och de från 2022. Samma må också gälla statyn om Lenin , vars flytt jag för övrigt inte tycker mig vilja minnas att Tom C Bergroth skulle offentligt ha opponerat sig mot. Kanske jag kommer fel ihåg?

Det är viktigt att vi inte glömmer vår gemensamma historia med Ryssland. På gott och ont.

Vi ska inte heller glömma den 600-åriga gemensamma historien tillsammans med Sverige, en epok som format hela vårt samhällsskikt.

Denna gemensamma tid med Sverige har format grunden för vår västerländska identitet och den demokrati som vi värnar om.

Tom C Bergrots fåfänga försök att utpeka mej som "russofob" däremot är så pass utnött vid det här laget att det inte ens är värt att kommentera. Putin kallar ju alla dem som opponerar sig mot honom i väst för ”russofober” nuförtiden.

Terhi Vörlund-Wallenius Stadsfullmäktigledamot i Åbo, SFP Riksdagsvalskandidat

Publicerad: