Kriget och situationens allvar

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Världsläget. Redan i februari 2022 borde man ha insett följderna av Rysslands obefogade angrepp på Ukraina med förtäckta hot mot väst och tal om korståg mot våra värderingar. Nu har kriget redan eskalerat så att man kan tala om ett världskrig.

Men bättre sent än aldrig att mana till ett uppvaknande, vilket president Niinistö gjorde i sitt nyårstal. Allmänheten i Europa har dessvärre inte tagit kriget på allvar, vill inte göra några stora uppoffringar. Så fortsätter man till exempel med förberedelserna till OS 2024 och andra evenemang.

Ju längre väst dröjer med kraftiga motåtgärder för att kväsa Ryssland desto mer lider hela – endast vapendustrin mår gott av fortsatta strider och ett evigt spänt förhållande mellan Ryssland och väst.

Att låta livet gå vidare kan naturligtvis tolkas som att man inte låter sig påverkas av vad Putin håller på med. Men det är väl snarare så att man inte vill veta av något som stör vardagen och därför sticker huvudet i busken när mera resurser borde riktas till upprustning och ammunitionstillverkning. Pengar som läggs på försvaret är visserligen borta från annat och det kastar tillfälligt sand i vårt ekonomiska maskineri. Men låter vi Ryssland segra kan det bli totalt stopp!

Om vi ha fred måste vi allra först sätta Putin på plats och få slut på hans bärsärkagång som kräver både ryssars och andras liv och förstör miljön på vår jord. Bestående fred kan endast kan uppnås efter Rysslands fullständiga kapitulation. Vi skall inte tala om att kriget kommer att dra ut på tiden; då gör det det sannolikt också.

Vi ska försöka få alla medborgare med i kampen mot förtryckar-Ryssland! Vi borde inte se rubriker som att Finland inte befinner sig i krig - ska inte hybridkrig räknas som krig? – eller enbart kannstöpa om Ukrainas förhandlingsposition och eventuella landavträdelser när kampen står mellan Ryssland och den demokratiska världen.

En framtid med dagens Ryssland som granne är ett mardrömslikt scenario.

Väst måste hjälpa Ukraina att segra och inte bara säga sig stå bakom det ukrainska folket samtidigt som man fortsätter med handel och diplomatiska förbindelser med Ryssland och undanhåller vapen som Ukraina mest skulle behöva. Vilka åtgärder som slutligen är de rätta i kampen mot Ryssland kan diskuteras, men målet borde man vara ense om: ett definitivt slut på Kremls terrorvälde!

Jan-Erik Ingvall

Helsingfors

Publicerad: