Några råd inför husbolagens bolagsstämmor
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Bolagsstämmor. Bostadsaktieägarnas iver att registrera sitt ägande i Lantmäteriverkets elektroniska bostadsdatasystem har gjort att behandlingen av ansökningarna har stockat sig, vilket kan påverka husbolagens bolagsstämmor som hålls under våren. Anhopningen hindrar ändå inte husbolagen att ordna sina bolagsstämmor på ett lyckat sätt.
Största delen av husbolagen har redan överfört upprätthållandet av sina aktieböcker till Lantmäteriverkets elektroniska bostadsdatasystem. Även husbolagens aktieägare har livligt börjat registrera sitt ägande, fastän det ännu inte skulle vara någon brådska, för om ägaren inte har bytts, räcker det att registreringen sköts inom loppet av tio år.
På grund av anhopningen på Lantmäteriverket finns nu i kö också registreringen av sådana aktieägare, som nyligen har köpt sin bostad och behöver registreringen för att delta i bolagsstämman i sitt husbolag.
Av husbolagens aktier finns största delen ändå fortfarande hos samma ägare och anhopningen påverkar inte i den här situationen deltagande i bolagsstämman, för ägarens uppgifter finns redan i Lantmäteriverkets system.
Om bostadens ägare har bytts eller håller på att bytas, kan säljaren befullmäktiga köparen att delta och använda rösträtten på bolagsstämman. På så sätt får den nya ägaren möjlighet att använda sin rösträtt på bolagsstämman, fastän ägandet inte ännu skulle vara inskrivet i Lantmäteriverkets register.
Fastighetsförmedlarna har i den här situationen en viktig uppgift i att ge råd till bostadsaffärens parter i ärenden som gäller fullmakten.
Om det av någon orsak inte är möjligt att få fullmakt, är det också möjligt att undantagsvis påskynda behandlingen av registreringsansökan som ska göras hos Lantmäteriverket.
Juuso Kallio Verksamhetsledare Fastighetsförbundet i Egentliga Finland