Siri, ring 112
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
En man i 35-årsåldern är på väg till jobbet, skiftet börjar klockan åtta. Han har haft en bra ledighet, byggt lego med sin dotter, en jättefin fyr av röda och vita legobitar.
Han har hunnit läsa hela Barack Obamas självbiografi och kollat isläget i hamnen varje dag, det kan hända att det går att sätta ut båten nästa vecka.
Nu kliver han in på stationen och hälsar på kollegerna. Direkt efter skiftbyte går larmet, 204: trafikolycka stor, Nylandsgatan korsning Gamla stortorget.
Nylandsgatan är en ganska vältrafikerad trafikled på morgnarna. Den ligger också nära en skola, en ganska fin skola. Där ska hans dotter nog gå sen när hon blir äldre.
De anländer till platsen snabbt, enhetschefen delar ut uppgifter, trafikdirigering, röjning, maskinförare. Han får uppgiften att klippa upp taket på den ena bilen, så att man kan ta ut patienten.
Han ser sig noga om och signalerar till trafikdirigenterna att han måste korsa vägen för att hämta allt. Trafiken stoppas för att sedan fortsätta igen.
Med all utrustning med sig signalerar han igen, trafikdirigenterna bekräftar och viftar med sina stora spadar mot trafiken. Han undrar om han också borde ta med en filt för att skydda de skadade i bilen från glassplitter. De ska han nog göra. Trafiken stoppas igen.
Men den första bilisten i kön reagerar inte. Bilen gasar förbi som vanligt. Mot olycksplatsen. Mot brandbilen. De viftar. De skriker. Han har just tagit ut filten och är på väg att stänga brandbilens dörr igen.
Dörren förblir öppen, bilen oklippt, patienten utan filt, enheten utan en man, dottern utan pappa.
Den här historien är inte sann, men den kunde vara det. Det här är min pappas vardag, det finns en risk att han dör varje skift för att någon annan ska leva. Sjukt.
Nån kanske säger “men det visste de ju om när de blev brandmän”. Ja absolut, de visste att om de springer in i ett brinnande hus kanske de inte springer ut igen.
Men på senaste tiden har risken att dö ökat kraftigt. På grund av vad? En liten skärm som lockar din uppmärksamhet mer än något annat.
När du kör, kör! Var uppmärksam. Det är lockande att bara ta en titt på dagens matchresultat på vägen hem, det skadar ju ingen. Faktum är att jo, det gör det. Olyckor som orsakats av att förare inte varit uppmärksamma på sin omgivning vid just trafikolyckor har ökat sen smarttelefonerna lanserades.
Det finns en orsak till lagen, att man inte ska få använda telefonerna i trafiken. Sekunden som du tittar på din skärm kan vara livsavgörande för någon som jobbar på utsidan av bilen.
Du har ju till och med en elektronisk assistent inbyggd i telefonen som kan kolla det där ytterst jätteviktiga livsavgörande matchresultatet åt dig, så att du kan fokusera på det som är livsavgörande på riktigt. S
å om jag väljer att utbilda mig till brandman som pappa, får ni fan ta och skärpa er, för den här kurvan av dödsfall kan inte fortgå.
Tack. Med vänlig hälsning: Alla de döttrar och söner som nu inte har någon pappa som kan komma hem och bygga den där fyren av lego med dem mer.
Amanda Nygren, också från Katedralskolan, fick andra pris i Argh! Här hittar du hennes kolumn och här hittar du en artikel om Nygren och Lundell.