Åländska jägare sköt 800 storskarvar

Publicerad:

En grupp åländska jägare, som hade organiserat sig via en grupp på Facebook, fällde över 800 storskarvar under helgen, skriver Ålandstidningen.

Initiativet togs av jägaren Johan Boman.

-- Totalt togs minst 800 skarvar av daga, men sannolikt har betydligt fler skjutits i den åländska skärgården i helgen, säger han.

Enligt åländska bestämmelser är det fritt fram att jaga storskarv för att skydda yrkesfiskarnas utrustning under våren och sommaren. Från och med den 1 augusti är det tillåtet att jaga skarv med hjälp av lockbeten i faner. Den nuvarande jaktkvoten tillåter att 2 000 storskarvar får skjutas på Åland i år.

-- Jag har förstått att det finns väldigt mycket skarv på södra och västra Åland samt i skärgårdskommunerna, säger Boman till Ålandstidningen.

Boman betraktar storskarven som en invasiv art som orsakar mycket skada för yrkesfisket.

-- Beroende på vilket område man befinner sig i, kan det ofta förekomma flockar om 300-400 fåglar. Om varje fågel äter 500 gram fisk per dag blir det enorma mängder totalt sett.

Den åländska landskapsregeringen kräver att de skjutna fåglarna tas om hand.

-- Problemet är att man enligt EU-regler inte får saluföra köttet, men man får ge bort det. Skulle vi exempelvis skänka köttet till restauranger så kan de i sin tur inte ta betalt för det. Av den anledningen vakuumförpackar vi och fryser ner köttet och låter folk hämta det gratis, säger Boman.

Publicerad: