Inventeringen av naturen på Jurmo är nästan klar -- "växtarter som är sällsynta på fastlandet frodas här"

Jurmo. ÅU-foto
Publicerad:

Under juni och juli månader har en inventering av växtligheten ute på ön Jurmo gjorts. Nu börjar inventeringen vara på slutrakan, berättar Lotta Lindholm-Normaja, som anställts av Pargas stad för att utföra den.

Så gott som hela området som ska inventeras har nu gåtts igenom, men rapporteringen till staden återstår ännu.

-- Listan på växter som finns på det här lilla området är lång, det finns stor variation. Det betyder oftast att konkurrensen mellan växterna är lagom, och att ingen art tar över området, säger Lindholm-Normaja.

Hon konstaterar att det inne i byn visserligen finns invasiva växtarter såsom vresros och lupiner, men att det är känt sedan tidigare.

-- Forststyrelsen bekämpar dessa arter och förhoppningsvis hålls de i schack också i fortsättningen.

Gulmåra, kattfot och backtimjan trivs på ön

Lindholm-Normaja berättar att flera arter som börjar vara ovanliga på fastlandet är en vanlig syn längs med vägkanterna på Jurmo.

-- Till exempel finns här en hel del helt ren gulmåra. På fastlandet blandar gulmåran sig ofta med andra måror, så det blir allt ovanligare att hitta ren gulmåra där.

Andra arter som Lindholm-Normaja nämner att är vanliga på Jurmo men på fastlandet börjar vara sällsynta är bland annat kattfot och backtimjan.

Unik miljö

Överlag säger Lindholm-Normaja ändå att hon inte stött på några större överraskningar under inventeringen.

-- Jag besöker Jurmo rätt ofta så naturen här är bekant för mig. Men det är ändå värt att nämna att miljön på ön verkligen är unik. Jag har tidigare utfört inventeringar i skärgården men Jurmo har sin helt egna, speciella miljö.

Jurmo är en del av Salpausselkä-åsen och sand- och stenmarken utgör en annorlunda jordmån än på de flesta öarna i skärgården. Dessutom ligger Jurmo långt ut från fastlandet.

-- Trots att ön ligger så långt ut har den ändå i århundraden varit bebodd, vilket också format dess miljö och gjort den unik.

Ännu kan Lindholm-Normaja inte säga om hon i slutrapporten kommer att rekommendera några specifika åtgärder som staden borde vidta för att skydda miljön.

-- Jag kan inte vid det här laget säga om det finns några direkta risker för naturen här. Visst finns det en viss risk för till exempel slitage då många turister årligen besöker ön, men överlag håller sig folk bra till stigar på ön och skadar på så sätt inte växtligheten.

Publicerad: