EU:s förordningar är motstridiga - gör om gör rätt!
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Europaparlamentsvalet. Den nuvarande EU-kommissionen har producerat förordningar i en aldrig tidigare skådat takt, vilket i sin tur ställer till utmaningar nationellt då lagstiftning som följer godkända förordningar ska till. Alla parter har ett ansvar att säkerställa förordningarnas målsättningar uppnås. Ett arbete som behöver få ta tid.
Så är tyvärr allt oftare inte mera fallet, och nu arbetar vi med förordningar som är motstridiga med varandra. Både EU:s återställningsförordning och avskogningsförordning har som mål att förbättra naturens tillstånd, men eftersom de detaljreglerar allt, blir förordningarna ur en finländsk kontext i strid med varandra.
En stor del av Finlands betesmarker försvann från 1950 talet och framåt när industrialiseringen kom i gång i vårt land. Om en jordbrukare idag vill återställa dessa betesmarker, är det inte möjligt enligt avskogningsförordningen. Förordningen förbjuder att helt ta bort skog på områden som ska betas av nötdjur.
Samma förordning förbjuder jordbrukare att bygga ladugårdar för nötdjur på den plats där den passar bäst i landskapet, har de bästa grundförhållandena och ger möjlighet att ha djuren på bete. Alltså i skogskanten bredvid en åker.
Att göra förordningar i stället för direktiv är den sittande EU kommissionens kännetecken. Förordningar står över nationell lagstiftning, då i stället direktiv har klara målsättningar som därefter implementeras i varje lands lagstiftning enligt medlemsländernas egna förutsättningar. Att detaljreglera genom förordningar leder ofta till att det man vill uppnå i stället förbjuds eller åtminstone görs byråkratiskt och komplicerat. EU:s 27 medlemsländer är mycket olika, har olika förutsättningar och kan inte detaljregleras genom förordningar.
Som jordbrukare är det frustrerande att se när förordning efter förordning produceras i Bryssel, utan att lagstiftarna ägnat en endaste tanke på vad det betyder i praktiken för dem som lagstiftningen gäller.
I det praktiska arbetet att förbättra biodiversiteten kan man inte med samma redskap i hela Europa detaljreglera vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet. I stället för att arbetet uppskattas, känner man sig som en brottsling.
Jordbrukarna i både Finland och hela EU får en allt högre medelålder. Jordbrukarnas uppgift är att producera säker högklassig mat till den europeiska befolkningen på ett ansvarsfullt sätt
I många EU länder pågår bondeprotester. Orsakerna varierar, men en gemensam nämnare för alla är att matproduktion inte uppskattas av beslutsfattarna. I vårt eget land är åtminstone inställningen från den nuvarande regeringen rätt, men konkreta åtgärder saknas.
Jag vill arbeta för att nästa EU-kommission och parlament gör en helomvändning i sitt sätt att lagstifta. Detaljstyrning kan aldrig fungera i Europeiska unionen som består av 27 medlemsländer. Medlemsländerna har olika klimat, geografi, befolkningstäthet, ekonomiska förutsättningar och så vidare. Listan kan göras hur lång som helst.
Lagstiftning ska fokusera på målen och kunna fungera i hela EU. Avskogningsförordningen är ett synnerligen gott exempel på hur fel det kan gå. Jag vill att nästa EU-kommission avskaffar denna misslyckade förordning – gör om gör rätt!
Niclas Sjöskog Jordbrukare EU-valskandidat, SFP