Hälsovård ger trygghet! – "Den växande efterfrågan på dygnetruntvård avhjälps inte av gemenskapsboenden"

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vården. Efter att Varhas styrelse med stor iver under det första året och fram till oktober 2023 i god och konstruktiv anda diskuterade många frågor som absolut behövde lösas i snabb takt, släpptes bomben av Finansministeriet 10.10 2023.

Den bomben innebar att de flesta kloka utvecklingstankar hamnar i mapp Ö. Välfärdsområdets ekonomi saboterades av faktorer som inte hade tagits tillräckligt i beaktande när lagen stiftades: den mycket höga inflationen, de flesta kommuners ”sotesnålhet” 2021, den från tidigare jättelika andelen mycket dyr inhyrd arbetskraft, de i och för sig välmotiverade löneförhöjningarna med mera.

För Varhas del blev alltså ivern över en natt förbytt i ofattbara nedskärningskrav på 270 miljoner euro inom tre år. Finansminister Purra och regeringen har ingen som helst förståelse för vad dessa nedskärningar innebär för människors vardag, och vill inte se hur vårt välfärdssamhälle nedmonteras med otrolig fart. I hela landet!

Det finns många argument för varför mera tid (ens 1–2 år) nu akut skulle behövas för att få balans i välfärdsområdenas ekonomi, men ett av de viktigaste gäller de äldre i vårt samhälle. Alla vet att antalet äldre, och alldeles särskilt antalet mycket åldersstigna, ökar markant. Det nya mantrat ”gemenskapsboende” räddar inte situationen, även om det särskilt i städerna nog kan fungera. En tid.

Men den växande efterfrågan på dygnetruntvård avhjälps inte av gemenskapsboenden. Minnessjukdomar har en tendens att öka med åren, och då måste man få tillsyn dygnet runt.

Politiskt har kriterierna för de äldres boende och service inte godkänts i Varha ännu, och det orealistiska tjänstemannaförslag som finns kommer att ändras i fullmäktige. Det olyckliga beslutet med trygghetslarmen, som jag och min grupp med fullmäktigemotion krävt att korrigeras, är igen ett exempel på att alltför många inte tänker längre än näsan är lång. ”Man sparar på kakor och slösar på… diverse. ”Snål spar och fan tar.

Skärgårdslagen gäller också Varha, som får många miljoner euro årligen för att garantera servicen i skärgården. Jag har upprepat gång efter annan att hälsovården i skärgården bör bibehållas (det lilla som finns kvar) på grund av de i tid väldigt långa avstånden. Inte ens telefonen fungerar ju alltid. Hoppas och tror att budskapet har nått fram både till medpolitikerna i olika partier och till tjänstemännen.

Hälsovården är absolut nödvändig för att alla ska kunna bo kvar i sina egna hem så länge som möjligt. Därtill behövs hemvård, hemsjukhus, mobila nya servicemodeller och tredje sektorns rika kompletterande verksamhet. Samt fungerande FPA-taxi, vilket inte är fallet i dag. Som staten betalar, utan att bry sig om att det är välfärdsområdena som betalar för alla uteblivna sjukbesök. De är många!

Det finns otroligt mycket att göra för att återbörda invånarnas förtroende.

Bara att knega vidare, med gråten i halsen och knytnäven i fickan. Enda trösten är att det faktiskt också sker förbättringar, men mera om det en annan gång.

Nina Söderlund Medlem i Varhas fullmäktige och styrelse Ordförande för Varhas vänstergrupp Nagu

Publicerad: