FILMEN: Downton Abbey: En ny era

Publicerad:

Downton Abbey: En ny era


  • Storbritannien/USA 2022

  • Betyg: 3 av 5

  • Regi: Simon Curtis

  • Manus: Julian Fellowes

  • I rollerna: Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Kevin Doyle, Maggie Smith, Imelda Staunton

  • 2:05 T

Först var det teveserien som aldrig ville ta slut, sedan kom långfilmen "Downton Abbey" som såg ut som en teveserie nerklippt till ett par timmar. Nu "Downton: En ny era", skriven som allt tidigare av Julian Fellowes och regisserad av teveserierna mästare Simon Curtis.

I det stora palatset läcker taket och pengarna är slut. Räddningen är att för stora pengar tillåta filminspelning i huset. Parallellt får vi veta att grevinnan Violet Crawley (Maggie Smith) fick för sextio år sedan sig skänkt ett mindre slott på Rivieran. Det hade hon glömt, men nu är det på tapeten. Halva Abbey åker till Frankrike.

Filmen i filmen som görs är en stumfilm, katastrof, men husets herrefolk fixar nytt manus, ställer upp som skådespelare och beställer in ljudupptagningsmaskiner. Filmstjärnorna blir stjärnor som kan prata och får stanna.

Berättelsen är naturligtvis en saga som utspelas i en fantasivärld; hjärtligt underhållande. Inget är trovärdigt och allt är förutsägbart, inget överraskar, annat än humorn. De kan vara riktigt vitsiga i två våningar i ett samhälle helt utan klassmotsättningar; alla är lyckliga och glada när de hittar kärleken, tjänstefolk och rikemän. Pengar eller sjukdom; allt har sin lösning. Gulligt.

Filmen har oräkneliga karaktärer och biroller men ingen är överflödig. Snyggt blandat. De sista femton minuterna är dock sirap och de sarkastiska kommentarerna är för alltid borta.

Krister Lindberg

Publicerad: