FILMEN: Ted K

Pressbild
Man
Publicerad:

Ted K


  • USA 2021

  • Betyg: 3 av 5

  • Regi:Tony Stone

  • Manus: Gaddy Davis, John Rosenthal, Tony Stone

  • I rollerna:

  • 2:00 F16

”Ted K” bygger på verkliga händelser och berättar om Ted Kaczyski. Han var (och lever fortfarande i ett fängelse) professor i matematik, tröttnade på civilisationen och köpte en skogstomt i Montana, byggde en liten stuga (utan el och rinnande vatten). Jagade, fiskade, plockade bär och svamp. Han blev allt mer irriterad på tekniken och skövlande av naturen.

Och allt oväsen; snöskotrar, reaplan och helikoptrar. Han förstörde skotrar, gjorde inbrott och slog sönder hemteknik varvat med försök att med hagelbössan förstöra de flygande maskinerna. När han behövde en slant gjorde han ströjobb, när han behövde sedlar ringde han mamma eller storebror.

I många år skickade han brevbomber till direktörer och vetenskapsmän. Tills FBI hittade honom, tipsade av Teds storebror.

Den fiktiva filmen är dokumentär så till vida att regissören Ted Stone använt Kaczyskis kodade dagböcker. Ted är i bild hela tiden, nästan hela tiden ensam. Det dokumentära filmfotot, men med slowmotion och andra trick och de överdrivna ljuden, och musiken, hypnotiserar och man blir nästan nyfiken på mannen med psykiska problem ensam i skogen. Är han intressant, sympatisk?

Han som för sakens skull dödade några och skadade många. Ted Kaczyski tolkas nyansrikt och flerbottnat av sydafrikanen Sharlto Copley, i habil regi.

Krister Lindberg

Publicerad: