Minderåriga som åker fast för drogbrott får numera flera chanser innan de riskerar straffas
Minderåriga som åkt fast för drogbrott får sedan årsskiftet ytterligare möjligheter till förbättring innan de riskerar straffas.
Den som åker fast för att exempelvis ha testat marijuana har numera rätt till två så kallade tillrättavisande samtal. Från och med årsskiftet är den enda myndighetsperson som är med i det första samtalet en polis, inte en åklagare. En åklagare är med om den unga åker fast för drogbrott en andra gång.
Förutom polisen är även föräldrarna och en socialarbetare med under det första samtalet, samt eventuellt en ungdomsarbetare.
Lännen Media, dit även Turun Sanomat hör, skriver på söndagen att 278 minderåriga kallades in till tillrättavisande samtal i fjol. Sedan Finland tog i bruk förfarandet år 2001 har år 2014 varit det år som flest unga kallats in till samtal – 281 stycken, enligt LM.
Ministrar: Viktigt att hitta allt bättre metoder för att bekämpa problemen
Syftet med tillrättavisande samtal i stället för böter för drogbrotten är att förbättra möjligheten för de unga att komma på fötterna igen, och stöda dem.
Enligt ett nyligen utkommet pressmeddelande från Inrikesministeriet väcker ungdomars experimenterande med narkotika oro eftersom det kan leda till en allvarlig marginaliserings- och brottsspiral.
Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C), inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) och justitieminister Antti Häkkänen (Saml) hyllar samarbetet mellan myndigheterna då det gäller ungas drogbrott.
– Vi bör komma ihåg att det ofta finns även andra problem i anslutning till ungas experimenterande med och bruk av narkotika. Det bästa sättet att förebygga problem är att ge mångsidigt stöd till barn, unga och familjer i ett så tidigt skede som möjligt, säger Saarikko.
LÄS OCKSÅ våra tidigare artiklar om droger:
Kraftig ökning av drogbrotten i Pargas — antalet fall har mer än fördubblats jämfört med i fjol
Hälsoexperter vill slopa straff för lindriga knarkbrott – Åbopoliser tvekar