Pargas hantering av asylsökande intresserar professor Östen Wahlbeck – och EU-kommissionen

I Finland är det professor Östen Wahlbeck vid Helsingfors universitet som samlar data om hur mottagandet sköttes i Pargas. Foto: Dan Lolax
Publicerad:

Mottagningen av asylsökande i Hotel Strandbo i Nagu hösten 2015 har uppmärksammats internationellt och nu vill EU-kommissionen veta vilka lärdomar man kan dra av hur asylfrågan sköttes i Pargas.

Kommissionen finansierar ett forskningsprojekt, CEASEVAL, som utvärderar mottagningen av asylsökande i tolv europeiska länder.

I Finland är det professor Östen Wahlbeck vid Helsingfors universitet som samlar data om hur mottagandet sköttes administrativt i Pargas och Letala – två lika stora orter som båda fick flyktingmottagningar 2015.

Den administrativa aspekten intresserar EU-kommissionen eftersom det är upp till varje medlemsland hur den sköter asylmottagningen. Tanken är att forskningsprojektet ska kunna presentera möjliga scenarier för kommissionen när den vidareutvecklar asylsystemet.

Wahlbeck söker intervjuobjekt

Det är alltså mottagningen, inte till exempel integrationsarbetet, som Wahlbeck undersöker.

– I Finland är asylsystemet centraliserat, vilket märks i att det inte är kommunerna, utan staten, som fattar beslut om öppnandet och stängandet av flyktingmottagningar. Men vi vet att det spelar en roll hur lokalsamhället är involverat, och att frivilligorganisationer och Röda Korset är viktiga.

Finland representerar i undersökningen ett nordiskt välfärdssamhälle och Wahlbeck intervjuar i december och januari tjänstemän på olika nivåer och politiker. De sistnämnda spelar en viktig roll i hur civilsamhället engageras i asylmottagningen.

Wahlbeck ser gärna att personer som varit engagerade i asylverksamheten i Pargas tar kontakt. Rapporten till EU- kommissionen ska vara klar nästa höst.

LÄS OCKSÅ: "Nagu visar små orters styrka i integrationsfrågor"

Publicerad: