Mark Levengood till Ekenäs och Kimito för att tala om att våga: ”Livet behöver inte vara en charterresa”

Thron Ullberg
Mark Levengood är aktuell med föreställningar på Villa Lande i Kimito den 19 oktober och i Seminarieskolan i Ekenäs den 20 oktober.
Publicerad:

Mark Levengood är aktuell med föreställningar på Villa Lande i Kimito den 19 oktober och i Seminarieskolan i Ekenäs den 20 oktober. Turnén ”En trevlig kväll med Mark Levengood” handlar om att våga och inte våga och om att lyckas och våga misslyckas.

Valresultatet bekymrar

I skrivande stund försöker Moderaternas partiledare Ulf Kristersson bilda regering i Sverige efter ett val där högern segrade.

– Jag är ganska bekymrad. Det var en väldigt skitig valspurt. Politikerna skrek i stället för att svara på argument. Som i USA under Trump har vi ett Sverige splittrat i två. Men det blir väl omval. Jag fattar inte hur det ska gå att bygga en regering på det här.

– Det är en tråkig utveckling. Jag trodde att vårt skolväsende var tillräckligt bra för att lära oss att det inte finns några lätta svar på svåra frågor. I stället ser vi stora framgångar för populister.

Det är skönt med människor som blir arga i stället för kränkta. Det blir mer gjort då.

Mark Levengood låter sig intervjuas i bilen på väg till Ålandsfärjan. Han har ett hus på Åland. Just Åland kommer på tals när jag frågar om varför finlandssvenskar flyttar till, trivs och lyckas så bra i Sverige.

– Vi gör ett fel i Svenskfinland. När folk väljer att åka utomlands för att studera ser vi dem som förlorade. På Nya Zeeland har man insett att det är klart att unga vill ut och se världen, de är landets spioner som kommer tillbaka och berättar vad de sett. Också på Åland vet man att det är så här. Och folk kommer tillbaka.

Vi har någonting som betraktas som förtjusande och attraktivt. Och det kom redan före Mumin.

Men de som inte återvänder då? Jag målar upp en bild av semestertider då färjorna i Åbo spottar ur sig fina skidboxförsedda Volvon lastade med exilfinlandssvenskar som ska fira sommar i moderlandet.

– Jag har själv en Volvo men ingen skidbox. Jag tänkte aldrig flytta till Sverige. Jag sökte in på utbildningar i Finland men blev inte antagen. I stället kom jag in på Calle Flygares teaterskola i Sverige. Sedan träffade jag Jonas och om man är kär så förändras allting.

Levengood säger att han inte lämnade Finland med tanken om att aldrig återvända.

– Men om man stannar kvar i över fem år så flyttar man inte tillbaka.

Att finlandssvenskar ofta trivs i Sverige har också att göra med mottagandet.

– Vi har någonting som betraktas som förtjusande och attraktivt. Och det kom redan före Mumin. Jag jobbade med Ingmar Bergman en tid och han berättade om sitt favorithembiträde som han tyckte talade en ljuvlig finlandssvenska. För oss själva handlar det också om lättheten i att vara i ett samhälle där man förstår språket och blir förstådd.

"Hon tänjde på gränserna"

”En trevlig kväll med Mark Levengood” som turnén heter, är någonting mellan en föreläsning och föreställning och handlar om att våga.

– När jag pratade med min mamma strax innan hennes död och hon såg tillbaka på sitt liv ångrade hon bara det hon inte hade gjort. Livet behöver inte vara som en charterresa där alla gör samma sak i samma tid.

Men din mamma var ändå ganska tuff?

– Hon var född 1943. Hon var jättemycket för metoo-rörelsen, vilket gladde mig för min dotter Olgas skull. Men då min mamma var ung hade hon inte hade råd att bli förnärmad eller kränkt. Ändå tänjde hon ganska mycket på gränserna. Hon var en hemmafru som aldrig lagade mat eller städade och hon skiljde sig i en tid då det inte var okej. Jag beundrar denna generations kvinnors ovilja att se sig som offer. Det är skönt med folk som blir arga i stället för kränkta. Det blir mer gjort då.

Reporter (Västnyland)
Publicerad: