Tar du aktivt ansvar för din egen utveckling och inlärning?
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Vi läser alla dagligen om omställningsförhandlingar, permitteringar och konkurser. Som karriärvägledare är jag en av dem som hjälper de uppsagda vidare i arbetslivet och jag har på senare tid blivit riktigt orolig över hur lite ansvar många tar gällande sin egen utveckling och inlärning både i situationer där arbetsgivaren inte erbjudit utbildningsmöjligheter och också i situationer där det visst funnits möjligheter men inte intresse från arbetstagarens sida.
I dagens snabbrörliga arbetsmiljö är förmågan att kontinuerligt lära sig och utvecklas avgörande för att hålla jämna steg med förändringarna och försäkra sig om en ny arbetsplats.
I stället för att förlita sig helt på arbetsgivare eller formella utbildningsprogram måste individer i högre grad ta ett aktivt ansvar.
Genom att omfamna denna proaktiva inställning kan man inte bara förbättra sin professionella kompetens och framtida karriärmöjligheter, utan också öka sin arbetsglädje och personliga välmående.
Detta innebär att kanske ibland göra det otrevliga jobbet att aktivt identifiera sina svagheter och utvecklingsområden.
Det handlar om att vara ärlig mot sig själv och erkänna behovet av kontinuerlig förbättring.
Lita på mig, vi alla har utrymme för utveckling!
Det gäller att aktivt söka efter lärandemöjligheter och utmaningar. Detta kan inkludera att läsa facklitteratur, delta i kurser, seminarier eller workshops, söka mentorskap från erfarna kollegor, eller ta på sig projekt som utmanar och utvidgar ens kompetensområden.
Genom att sträva efter kontinuerlig inlärning håller man sig relevant och konkurrenskraftig på arbetsmarknaden samtidigt som man utvecklar en djupare förståelse för sitt eget eller sina kunders yrkesområde.
Det är också viktigt att vara ödmjuk nog att erkänna ens brister och vara öppen för feedback och konstruktiv kritik från kollegor och chefer (dessutom kan vi alla bli bättre på att ge denna konstruktiva kritik).
Att ta emot och reagera på feedback är en kraftfull metod för personlig tillväxt och utveckling.
Självledarskap är en annan nyckelkompetens som är avgörande för att lyckas i kontinuerlig utveckling.
Genom att visa proaktivitet i att söka efter möjligheter, lösa problem och fatta beslut, visar man en hög grad av mognad och ansvarstagande som är attraktiv för arbetsgivare.
Att ta ansvar för sin egen utveckling är inte bara en individuell plikt utan också en investering i ens egen framtid.
Vad har du senast gjort för att behålla dig attraktiv i framtidens arbetsmarknad?
Har du en plan B om du plötsligt förlorar ditt nuvarande jobb?
Här kan du läsa fler kolumner av Johanna Molin.