Svenska muminvärlden kan öppna tidigast 2021
Muminvärldens vd Tomi Lohikoski driver projektet med en muminvärld i Sverige vidare – och håller inte med om att det är ”varumärkesharakiri” att bygga den på friluftsområdet Skutberget.
– Visst är det en framgång för partiet, det visar att det finns andra som tänker på samma sätt. Samtidigt var det betydligt fler som skrev på protestlistor mot Muminvärlden än som slutligen röstade på Karlstadpartiet. Vi får leva med den politiska situationen och se hur det går, säger Muminvärldens vd Tomi Lohikoski.
Beslut om ny muminvärld kan tas i januari
Karlstad kommun tar upp den nya detaljplanen för Skutberget i oktober och troligtvis kommer ett slutgiltigt beslut att fattas i januari. Om allt går Lohikoskis väg med byggnadslov och andra delmoment så skulle en ny muminpark kunna öppna tidigast 2021, men troligare 2022 eller 2023.
Finns det ingen möjlighet att ni skulle kunna bygga Muminvärlden på en annan plats i Karlstadstrakten än just Skutberget?
– Kommunen har sedan tidigare pekat ut Skutberget som ett område där de vill ha en upplevelsepark. Sedan har vi tittat på fem, sex andra platser i Karlstad, men det har funnits problem med allihop. I så fall skulle vi behöva hitta en helt ny plats i Karlstad – eller någon annanstans i Sverige, säger Lohikoski.
Mumintrollen är dock allt annat än ovälkomna i Sverige. Lohikoski har blivit kontaktad av flera andra aktörer från olika delar av Sverige som gärna skulle vilja ha en lokal mumindal.
Vilka kommuner har varit intresserade?
– Det kan jag inte säga i nuläget, då det inte rör sig om officiella kontakter. Det har varit enskilda politiker eller representanter för näringslivet. Och då blir det troligtvis en motsvarande process med motstånd mot en park även på en ny plats.
Karlstadpartiets Peter Sörensen tror att mumintrollen – om de fanns på riktigt – skulle vara medlemmar i deras parti. Vad tror du om det?
– Jag tror att vi har lite olika syn på det. Mumins filosofi är att vara naturvänlig och att leva i symbios med naturen. Vi kan ta Nådendal som exempel, att det går att bygga en park på en ö utan att störa fågel- och djurlivet och att snarare öka efterfrågan av friluftsområdet.
Sörensen anser att en muminpark på Skutberget skulle vara ett varumärkesharakiri. Vad säger du om det?
– Han kan klä sina ord i sådan form, men jag anser att vi för med oss mycket gott som arbetstillfällen och ökad turism. Sedan förstår jag att den som haft friheten att gå runt på Skutberget i lugn och ro mister den möjligheten under sommarsäsongerna. Men jag tror att helheten blir mer positiv än negativ.
Peter Alexis
nyheter@aumedia.fi