Rosala är i desperat behov av barn för att rädda skolan -- byarådet försöker hyra gamla skolhuset till barnfamilj
Sixten Laine, Daniel Wilson och Sanna Järf förevisar det idylliska gula trähuset som tidigare fungerat som skola på Rosala. De hoppas att huset ska bli Hitis-Rosala skolas räddning.
Det gamla skolhuset i Rosala har stått tomt sedan förra sommaren. Förskolan har varit där, men nu finns det inte några förskoleelever på ön.
Skolan, med årskurs 1-6, har nio elever, men framtiden ser dyster ut. För tillfället finns det bara två barn på ön under skolåldern. Om det inte kommer flera barn tvingas skolan stänga.
Kommunalpolitikerna är välvilligt inställda till skolans existens, men om det inte finns elever går det inte att hålla igång en skola.
Bristen på hyreshus är ett problem som bromsar potentiella inflyttare till skärgården och Rosala är inte ett undantag. I tiotals år har frågan om hyresbostäder varit på tapeten, men man har aldrig kommit till skott.
Det senaste projektet att bygga hyresbostäder i Rosala by strandade på besvär mot planerna. Ett kalhygge på backen ovanom det gamla skolhuset är det enda resultatet av planerna.
Men nu finns det ett befintligt hus som står tomt. Hit skulle en familj kunna flytta har byarådet tänkt.
– Skolan är bara på andra sidan vägen och badstranden är bakom knuten, säger Sixten Laine som är byarådets ordförande.
Byarådets förhandlar med ägaren Kimitoöns kommun om att få hyra huset av kommunen för att sedan kunna hyra det vidare.
– Det skulle vara bättre att någon hyr huset till mer eller mindre självkostnadspris än att det står tomt, säger Laine.
– Hyran måste ligga på en moderat nivå för att kunna locka en familj hit.
Idén kläcktes på krismöte med föräldrar
Idén att försöka hyra ut det gamla skolhuset till en barnfamilj väcktes på ett föräldramöte som Hitis-Rosala skolas rektor Sanna Järf sammankallade för knappt ett år sedan för att informera om den alarmerande situationen.
– Vi funderade över vad vi skulle kunna göra och då kom det upp att det gamla skolhuset blir tomt när förskolan slutar. Jag talade med bildningsdirektören som tyckte det lät som en bra idé och byarådet engagerade sig också, berättar Järf.
På den vägen är det. När byarådet kommit överrens med kommunen om priset är det bara att hoppas på att det finns en barnfamilj som är intresserad av att flytta till ön.
"Det går att pendla med färjan"
Laine, Wilson, och Järf försäkrar att det går bra att bo på Rosala och pendla med färjan till fastlandet för jobb. Dessutom finns det jobb på själva ön.
– Det är många generationsväxlingar på gång nu där den nya generationen inte tar över, säger Laine.
Det handlar främst om olika företag inom båtservice.
Att det föds färre barn är en utmaning för skolsystemet i hela Kimitoön (år 2017 föddes det bara 41 barn i hela kommunen) men för en liten skärgårdsskola kan några barn mer eller mindre vara avgörande för skolans framtid.
– Om skolan tvingas stänga ner är det kört, då öppnas den inte igen i första taget, konstaterar trion.