Liberalare drogpolitik?

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Missbruksproblematik.Markus Partanen , överläkare på A-kliniken, beskriver utförligt narkotikaproblematiken i ÅU:s artikel (ÅU på fredag).

Han berättar om olika droger och deras inverkan och vilka som blivit vanligare och vilka kombinationer som är dödliga.

Jag förstår inte alls att detta ska uppta två sidor i fredagens tidning, och det med stora bokstäver står Nyheter i Åbo.

Alla är säkert införstådda i att detta är ett stort problem, som behöver diskuteras, men denna utförliga medicinpropaganda anser jag personligen vara onödig.

Hoppas att inga ungdomar av nyfinkenhet prövar på, eller läser artikeln...

Om vi i Finland inte kan hjälpa missbrukare idag, hur ska vi då kunna hjälpa dessa om vi ännu vill avkriminalisera droganvändningen?

Att sjukvårdspersonal ska finnas till hands i injiceringsrum verkar helt makabert för mig, då vi i sjukvården lider av akutbrist på vårdpersonal inom äldreomsorg, sjukvård med mera.

Förebyggande och mera info om hur illa det kan gå om man prövar på narkotika vore väl det man i skolor och bland ungdomar borde göra. Varför syns inte detta arbete mera i skolor och gymnasium?

"Narkotikaberoende är en sjukdom som borde behandlas på samma sätt som diabetes eller astma", skriver Partanen.

Hur motiverar han detta?

Knarket inmundigas eller injiceras oftast av en själv, frivilligt, eller hur?

Diabetes kan drabba barn och ungdomar där man inte kan påvisa hur man fått diagnosen, men kan bero på en virusinfektion har jag fått informerat.

Astma är en allergiform, som kan uppstå av olika triggers, rätta mig om jag har fel. Jag förstår faktiskt inte att läkare kan uttala sig om att ett beroende kan vara en sjukdom, att sedan detta beroende kan leda till olika sjukdomar är sedan för mig en helt annan sak.

Marita Walk

Publicerad: