Havis i Pargas kan bli nästa Kyrkgropen – "ett levande bevis på stadens goda tro på diverse projekt"

blå debattvinjett nere till vänster och skog och berg i bakgrunden
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Pargas. Gomorron Pargas beslutsfattare!

Vad finns att hämta i att förstöra en naturskön udde med camping nästan mitt i byn? Svaret är inget !

Lite närmare i centrum finns "facit" på hur det kommer att se ut då alla vackra planer och löften inte riktigt infrias.

Kyrkgropen är ett levande bevis på stadens goda tro på diverse projekt. Otaliga rader har ÅU fått skriva om alla de lovande stora projekt som utlovats för området. Vad står då i facit? Jo, en delvis bebyggd strand med halvfärdiga strandremsor och bryggor. Detta cirka 10 år efter att första byggnaderna kom till.

I etapper har delarna förbättrats längs stranden, men högre upp på land växer fortfarande ogräset!

Här kan väl de tilltänkta förmögna storstadsborna bosätta sig? Här finns all kommunalteknik, nära till strand och vatten dessutom. Bryggplats för de 20 första kan ordnas, lär ta sin tid innan den bryggan är full.

Hit behövs ju inte heller nya vägar, bara en säkrare korsning till Skärgårdsvägen. En kostnad som staden ändå i framtiden får ta och dela med NTM-centalen. Det gynnar ju också Norrby udde, där den fina campingen ligger även i framtiden. Lite uppdaterad och med nya dragare hoppeligen.

Det alltså om bosättarna.

Nu till de två andra delarna. En ishall i skogen...

Ni hör själva hur dumt det låter! Vi har en fin ishall i centrum vid Pajbacka, som inte alls är slut!

Den är byggd 1992, mitt hus 1997 och det räknar jag nog inte vara "i slutet av livscykeln"!

För tusan, när ska Pargas lära sig ta hand om det befintliga och underhålla det? Kostnaden att fixa till hallen är billigare än alla dessa "drömmöten" som nu pågår! Småpengar. Dessutom finns den nära skolorna dit man kan gå under skolgymnastiken. Hallen har gott om tider lediga under dagen. I detta skol och idrottscenter finns snart allt man behöver för effektivt friluftsliv.

Ja, en sak saknas dock enligt många. Simhallen. Då frågar jag mig "Ska vi byta ut en fin simstrand mot en simhall som orsakat de flesta småbyar ekonomiska bekymmer?" Mitt svar är nej, jag vill hellre se de små barnen simma sommartid i "riktigt vatten".

De (mindre antal än sommarsimmarna) som vill simma i hall kan på en mycket rimlig tid ta sig till grannkommunen för en simtur. Snart är ju också broarna säkra.

Så staden Pargas och dess beslutsfattare, vänligen sitt ner och ta en funderare på vad ni egentligen försöker förverkliga. Det handlar om en udde som med sin nuvarande verksamhet tjänar den vanlige ortsbon och gästande turister. En udde som i all sin skönhet har rätt att finnas till i naturtillstånd, även för kommande generationer. Naturen är till för alla! Höghus brukar betyda staket och förbudsskyltar, bara en sån sak...

Jan Enkvist

Publicerad: