Grunden till bildning läggs i småbarnspedagogiken

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Barn. Bildning är det bästa receptet mot intolerans, populism och rasism i vårt samhälle. Bildningens hörnstenar är en god, jämställd, jämlik och högkvalitativ lärstig från småbarnspedagogiken till högskolesektorn. Detta inkluderar även ett gott utbud av fri bildning och kultur.

Det är inom småbarnspedagogiken som grunden läggs för barnets individuella lärstig.

Vid Sydkustens landskapsförbund slår vi därför ännu ett slag för vikten av satsningar på småbarnspedagogiken i våra städer och kommuner.

Vi har en stor brist på behörig personal vid enheterna inom småbarnspedagogik, i synnerhet i huvudstadsregionen, och platserna till våra utbildningsenheter inom småbarnspedagogiken fylls inte helt.

Vid Sydkustens landskapsförbund efterlyser vi konkreta åtgärder som ser till att personalens välmående inom småbarnspedagogiken stärks, att utbildningskvoterna fylls och att nya lockas till branschen.

Med gemensamma krafter från olika aktörers håll behöver vi lyfta attraktionsnivån inom småbarnspedagogiken, något även Sydkustens landskapsförbund bidrar med i projektet ”Småbarnspedagogiken – ett framtidsjobb”.

Med glädje konstaterar vi nu att flera kommuner infört konkreta satsningar på småbarnspedagogiken, och att det verkar bana vägen för fler behöriga inom småbarnspedagogiken.

I vår dialog med kommuner, personal och utbildningsanordnare har bland annat följande konkreta åtgärder och positiva incitament lyfts fram: satsningar på främjande av personalens psykosociala välmående och ändamålsenliga lokaler; tillräckligt med tid för ledarskap och stöd för personalen; möjligheter till vidareutbildning och fortbildning samt mer tid för pedagogik i barngrupperna.

Personalen inom småbarnspedagogik gör en guld värd insats för vårt samhälle, för vår demokrati och för barnens välmående. Därför behövs satsningar på småbarnspedagogiken liksom en fortsatt konstruktiv diskussion kring åtgärder.

Sydkustens landskapsförbund r.f. Julia Ståhle Ordförande

Anna-Karin Tötterman utbildningsplanerare

Emilia Christiansen Projektkoordinator, Småbarnspedagogiken – ett framtidsjobb

Publicerad: