Ge de studerande arbetsro – genomför inte de föreslagna nedskärningar som skulle drabba unga vuxna

Böcker och en dator.
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Psykisk hälsa. Finansministeriet föreslår i sin ekonomiska kartläggning (6.3) möjliga besparingar för att få den offentliga ekonomin i balans. En del av de föreslagna åtgärderna skulle drabba studerande och unga vuxna synnerligen hårt.

Studerande upplever redan i dag höga stressnivåer på grund av sina studier och det försämrade ekonomiska läget.

Finansministeriets förslag att införa terminsavgifter och sänka studiestödet skapar ytterligare stress, och är fel riktning att gå med tanke på studerandes ökade känsla av belastning och illabefinnande.

Den finlandssvenska ungdomsbarometern (2022) rapporterar om sämre framtidstro bland unga och föreningen Mieli r.f. (2022) har kunnat se en kraftig ökning i unga vuxnas upplevda belastning i studierelaterade frågor och upplevd ensamhet.

Dessutom uppger hela 68 procent av unga vuxna att de upplevt symtom på depression och ångest.

Folkhälsans Projekt Växthus jobbar tillsammans med studerandeorganisationer för att utveckla verksamhet som stärker den psykiska hälsan och resiliensen hos unga vuxna.

Vi möter många studerande som nämner stress och prestationskrav som vanliga orsaker till psykiskt illabefinnande. Vi vet att sociala kontakter, struktur i vardagen och goda levnadsvanor stärker den psykiska hälsan. Samhället bör dock skapa förutsättningar för de unga att kunna studera och se hoppfullt på framtiden.

Vi har riksdagsval på kommande och vi hoppas att man under kommande regeringsperiod ger de studerande den arbetsro de förtjänar.

Genomför inte de föreslagna nedskärningar som skulle drabba unga vuxna.

Det skulle riskera att få förödande konsekvenser för deras redan nu utsatta välbefinnande. Folkhälsan efterlyser fortsatta satsningar på unga vuxna, så att vi tillsammans kan stärka deras psykiska hälsa och välbefinnande.

Jenny Vilén Maria Kentta Projektledare, Folkhälsan, Projekt Växthus – för unga vuxnas psykiska hälsa

Publicerad: