Hela samhället behöver ta ansvar för ungas välmående
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Ungas hälsa. Det sägs att det krävs en hel by för att uppfostra ett barn. På samma sätt krävs det ett helt samhälle som tar hand om och stöder barn och unga i olika livsskeden.
Svensk Ungdom uttrycker i sin insändare (ÅU 13.12) oro över tillgången till skolpsykologer ute i grundskolorna och speciellt ute på landsbygden.
SFP:s fullmäktigegrupp i Egentliga Finlands välfärdsområde tar denna oro på allvar, men vill också komma med lugnande besked – det finns inga som helst planer på att minska eller flytta på skolpsykologerna inom välfärdsområdet.
Välfärdsområdet verkar under samma lagar som kommunerna tidigare gjort, då det kommer till anordnandet av social- och hälsovårdstjänster.
Enligt lagen om elev- och studerandevård (1287/2013) kapitel 2, paragraf 9a får antalet studerande vara högst 780 per skolpsykolog, så även i fortsättningen.
Men det här betyder inte att vi ska nöja oss med att producera endast det vad lagen kräver, och därför har SFP i sitt valprogram inför riksdagsvalet infört ett ungdomspaket som innehåller b.la. terapigaranti.
SFP vill se att skolpsykologerna ska vara belägna i skolorna, nära elever och studeranden och inte på t.ex. hälsovårdsstationer.
Välfärdsområdet har redan nu ingått flera hyreskontrakt med kommunerna för att hyra rum i skolorna för elevvårdens verksamhet.
Det är ett faktum att unga mår väldigt dåligt, både p.g.a. coronapandemin och tyvärr ännu sämre efter sviterna av pandemin.
SFP vill arbeta för att hitta lösningar till den akuta personalbristen. Utan personal har vi inte tillräcklig service. Det finns ingen snabb lösning till ungas välmående, utan hela samhället behöver komma samman och samarbeta och ha det gemensamma målet att stöda barn och unga i vardagen, från föräldrar, skolan, utbildningsenheter och oss beslutfattare – för det är vårt, vars och ens ansvar.
Åsa Gustafsson Fullmäktigeledamot och gruppordförande för SFP i Egentliga Finlands välfärdsområde