Därför fick KD inte vara med i riksdagsdebatt vid Åbo universitet

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsvalet. Svar på det öppna brevet, ÅU 16.1.2023 "Varför får KD inte vara med?

Ordföranden och verksamhetsdirektören för Kristdemokraternas Egentliga Finlands krets publicerade ett öppet brev till Åbo universitet, Egentliga Finlands förbund och Åbo stad, där de hörde sig för om orsaken till varför Kristdemokraterna inte hade bjudits in som debattör till valpanelen som ordnades på Universitetsbacken av ovan nämnda instanser den 16 januari 2023.

Transparens, jämlikhet och främjande av demokrati ingår i arrangörernas principer.

Det är många konkreta saker som påverkar hur evenemang slutligen ordnas. Evenemang måste begränsas bland annat med avseende på den tid som står till förfogande, lokalerna och många andra faktorer.

Evenemanget var uppdelat i två delar. Till den egentliga paneldiskussionen bjöd man in representanter från de sex största partierna. Denna begränsning motiverades bland annat med den hyfsat begränsade tiden som reserverats för diskussionen.

Före paneldiskussionen erbjöds alla kandidater i Egentliga Finlands valkrets en möjlighet att delta i gruppdiskussioner om viktiga teman i vårt område som leddes av arrangörerna.

Distriktsbyråerna för den här mandatperiodens samtliga riksdagspartier fick en inbjudan till denna andra del av evenemanget. Totalt elva kandidater deltog i gruppdiskussionen.

Paneldiskussionen var inte det enda evenemanget i anslutning till riksdagsvalet som universitetet deltog i. Centret för riksdagsforskning vid Åbo universitet ordnar en valserie med ordförandena för alla partier som för närvarande är representerade i riksdagen som besökare.

Serien inleds av Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah den 3 februari 2023. Vi kommer också att till exempel ordna en träff med unga kandidater, och dessutom ordnar Finlands universitetsrektorers råd Unifi rf en gemensam valdebatt mellan alla finländska universitet vid Helsingfors universitet den 8 februari 2023.

Leena Wahlfors Direktör för samhällsförhållanden, ansvarig arrangör för evenemanget Åbo universitet

Janne Virtanen Intressebevakningsdirektör, Egentliga Finlands förbund

Matti Niemi Kontaktchef Åbo stad

Publicerad: