Borgmästaravtal, och fullmäktige kan gå hem – "Tydligen spelar det ingen roll att de ekonomiska förutsättningarna blivit hopplösa"
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Åbo. Den 15 november godkände ett praktiskt taget enhälligt stadsfullmäktige (ÅU 16.11.) projektplanen för musikhuset för 89 miljoner euro, en fantasisiffra som ingen tror på. Varför?
Man hänvisade till "borgmästaravtalet" som gjordes i juli 2021 då samlingspartisten Minna Arve tillträdde som borgmästare. Där förbinder sig partierna att följa "uppgjorda riktlinjer och ekonomiska ramar" under mandatperioden.
Och tydligen spelar det ingen roll att de ekonomiska förutsättningarna blivit hopplösa, diskussioner är överflödiga. Eftersom musikhuset ingår i borgmästaravtalet, kan fullmäktige lika gärna gå hem.
Sommaren 2021 såg stadens ekonomi inte heller bra ut, men det var ingenting mot i dag. Mycket har hänt sedan dess.
Nu har vi en galopperande inflation, den offentliga skulden exploderar, räntorna stiger, arbetskraftbristen blir akut.
Det är helt klart att med fortsatt lånande rusar samhällståget in i bergväggen då nya lån måste tas för att betala räntorna på de gamla lånen. Rysslands angrepp på Ukraina är utlösande faktor, men systemfelen har förvärrats under många år av nolltillväxt och ansvarslös grön energipolitik.
Då fullmäktige har degraderats till gummistämpel (demokrati?), står vårt hopp till politiskt oberoende myndigheter.
Enligt utlåtandet från stadens museitjänster och NTM-centralen "lämpar sig inte Självständighetsplan som plats för det nya musikhuset med tanke på kulturmiljön och stadsbilden".
Fyra besvärsställare hänvisar till detta utlåtande och hävdar att "projektet strider mot markanvändnings- och byggnadslagen, liksom även mot landskapsplanen och generalplanen".
Besvären ska först behandlas av Åbo förvaltningsdomstol varefter stadsstyrelsen kommer att ta ställning.
Sannolikt går besvären vidare till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).
Normalt förkastas alla dylika besvär i HFD. Men denna gång har besvärsställarna NMT-centralens utlåtande i ryggen.
HFD påverkas givetvis inte av att projektet är ekonomiskt vansinnigt. Men att det är lagstridigt kan vara avgörande då HFD vill profilera sig och visa att domstolen ändå har betydelse.
Som kuriositet kan nämnas att trots planerad mångmiljonsatsning på bilparkering blir nettoökningen av bilplatser endast senaste beräkning endast 167 stycken.
Även om det inte ens samtidigt skulle vara föreställning på Stadsteatern blir det svårt att komma till konsert med bil från landsbygden.
Tror de flesta drar sig för att parkera under torget och därefter i regn, snö, rusk och blixthalka knalla i mörkret till musikhuset/teatern och tillbaka.
Så fantastiskt är det ändå inte att höra Åbo Filharmoniska Orkester att man vill utsätta sig för strapatser.
Jarl Ahlbeck
Pensionär