Att underlätta avfallssortering gynnar både miljön och ekonomin
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Finland kan och bör bli bättre på att återvinna avfall. Finland placerar sig på 15:e plats i rankningen av europeiska länder när det kommer till återvinning av hushållsavfall. Finlands avfallsproduktion per capita har legat högre än medeltalet för hela EU och skillnaden ökar.
Återvinning minskar mängden råmaterial som utvinns ur naturen och minskar samtidigt vårt ekologiska fotavtryck. En hög återvinningsgrad minskar de sammanlagda koldioxidutsläppen och gör att man sparar både energi och pengar.
Att effektivera avfallssorteringen blir allt viktigare då konsumtionen av varor ökar hela tiden. En högre återvinningsgrad är ett måste för utvecklingen av en cirkulär ekonomi, som är ett genomgripande tema i regeringsprogrammet för 2019-2023.
En omfattande reform av avfallslagen trädde i kraft den 19 juli 2021 med målet att stärka Finlands roll som föregångare inom den cirkulära ekonomin och bygger på EU:s ambitiösa återvinningsmål från dess medlemsstater. Avsikten är att minska avfallet och öka återanvändningen och återvinningen.
Direktivet säger att 55 % av det kommunala avfallet ska behöva återvinnas 2025 och 65 % 2035. Den nuvarande återvinningsgraden ligger på cirka 42 % vilket innebär en rejäl ökning. Kommunalt avfall omfattar hushållsavfall och avfall från produktion jämförbart med hushållsavfall.
EU:s avfallsdirektiv förpliktar att öka återvinningen av kommunalt avfall som genereras i bostäder och tjänster, och reformen av avfallslagen kommer att införa skärpta skyldigheter för separat insamling av avfall för kommuner, avfallsinnehavare och förpackningsproducenter. För hushållen kommer reformen av avfallslagen att förhoppningsvis medföra ännu bättre avfallshanteringstjänster.
Finland bör föregå med gott exempel i alla miljöfrågor och därför också vara ledande på återanvändning av avfall. Mycket av avfallet bränns i Finland, och vissa förbränningsanläggningar tar till vara på energin som frigörs. En ökad sortering innebär att man kan utnyttja avfallet som råmaterial i högre grad, istället för att bränna det.
I skärgården, som under somrarna lockar både inhemsk och utländsk turism, har man påträffat många problem med avfallshanteringen; bland annat brist på återvinningsstationer, fulla eller låsta återvinningsstationer. Vilket leder till att skräpet hamnar i naturen och i vårt hav.
För att kunna förverkliga mer effektiv avfallssortering och en högre grad av återvinning krävs anvisningar gör det lättare för gemene konsument att avgöra hur varje förpackning skall återvinnas, samt fler och lättillgängliga återvinningsstationer. Dessutom måste kapaciteten för att sortera och hantera avfall ökas, både när det kommer till uppsamling och att vidareutnyttja avfallet.
Ellinor Juth Ordförande, Svensk Ungdoms internationella utskott
Anton Broända Medlem i Svensk Ungdoms förbundsstyrelse