Öppet brev till beslutsfattare och samarbetspartners: För barns och ungas väl
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Samhället öppnar upp ochvi vill framföra våra tankar om det viupplevt underpandemin.Barn och unga har drabbats hårt av alla begränsningar och behöver nu mer stöd än någonsin.Enlång tid av begränsningar och isolering har satt spår i oss.Mångas vardaghar präglats av distansochavsaknad avtrygg kontakt till andra människor.
Vi behöverdärförtillsammans skapa förtroende för varandra igen och återupprätta socialarelationereftersom känslan av ensamhet kan leda tillnedstämdhet och depression.
I konfirmandverksamheten deltar över 70 procent av enåldersgrupp. Vi som arbetar med konfirmand- och ungdomsverksamhet i församlingarna får därför varje år ta emot största delen av en årskull, på vissa orter t.o.m. 100 procent avårskullen.
I sommar har det varit tydligt att upplevelserna varierat mellan två diken.Vi harupplevtgruppersomvarit svältfödda på fysisk och social närvaro ochknapptkunnatfå nog av varandra. Deltagarnaklamrade sig fastvid bådevarandra och ledarna.
Vi har å andrasidanocksålänge sett hur illamåendet ökatbland ungdomarna och denna sommar har vi upplevt flersociala utmaningar under konfirmandlägren. Till exempelvågadeungai vissagrupperknappt se på varandraoch hade stora svårigheter att delta i gemensammaaktivitetersom lekar.
Itankesmedjan Magmas publikation ”Baranågon skulle ha sett mig” kan man läsa att antaletsuicidfall bland unga kvinnor ökar. Vi församlingsanställda kanockså vittna om mer ångest, fler panikattacker och ökat självskadebeteende hos deltagarna påläger.
Barns och ungas illamående märks också i en ökad mängd barnskyddsanmälningar.Inom diakonin har man sett hur hjälpbehovet ökat drastiskt i hela landet1och bland de hjälpbehövande finns många av dessa unga och deras familjer.
Konfirmandlägret är ett koncentrat av livet. Viumgåsintensivt med varandra – både vuxna och unga – dygnet runt i ungefär en vecka. I diskussioner utgår vi ofta från deltagarnas funderingar och inga ämnen är tabubelagda eller irrelevanta.På läger är tröskeln lägre att diskutera det som annars blir glömt.
Miljön och situationen gertid ochutrymmeför allt det vi vanligtvis tiger om eller inte har ord för.Vi får därför på en kort tid väldigt mycket information om de unga och deras liv.
Under konfirmandtiden sätter vi vikten på att skapa goda relationer med ungdomarna.Förtroende skapas och många anställda skulle gärna samarbetamed skola, hälsovård och andra aktörer i samhället för att dessa unga och deras familjer ska må bättre. För det är inte bara de unga, utan också deras föräldrar som behöver stöd.
Då de unga lever med isolerade föräldrars illamående försvagasdesociala färdigheternaochdenpsykiskaresiliensen.Omsorg om dessautsattaunga är enorm och alla vi som arbetar med barn och unga behöver samarbeta för derasbästa.
Resursernaminskar inommångasektorer samtidigt som hjälpbehoven ökar.Förutom ökade resurserefterlyservi ocksåökat samarbete mellan alla aktörer.
Varje barn och ung behöver åtminstone en trygg vuxen hen kan lita på och en plats som känns trygg och meningsfull. Därför får barns och ungas tillvaro inte begränsas.
Skolor och daghem får inte stängas, hobby-, fritids-, eftermiddags-, idrotts-, klubb- och annan verksamhet för barn och unga måste få fortsättaoch vi behöver samarbeta för att barnen och ungdomarna ska hitta just sin tryggavuxnaoch sitt trygga sammanhang.
Vi hoppasdärföratt beslutsfattare på alla nivåer ser begränsningar avbarns och ungasliv som en sistautväg ochatt alla aktörer på fältet utvidgarsitt samarbete.
LindaWahrman, ungdomsarbetsledare, Borgåsvenska domkyrkoförsamling
Jenny Airaksinen, barn- och ungdomsdiakon, Kyrkslättsvenska församling
Mari Nurmi, ungdomsarbetsledare, Åbosvenska församling
Lucas Gustavsson, ungdomsarbetsledare, Mariehamns församling
JenniBroo, barnledare, Malax församling
AnnetteEngsbo, ungdomsledare, Malax församling
Sara Grönqvist, sakkunnig,själavård och kyrkans samtalstjänst, Kyrkostyrelsen HelenaSalenius, sakkunnig, konfirmandarbete och skolsamverkan, Kyrkostyrelsen
RebeckaStråhlman, sakkunnig, ungdomsfrågor, Kyrkostyrelsen
ChristinaRåstedt, ungdomsarbetsledare, Karis-Pojo svenska församling
AnnaLaasio, ungdomsarbetsledare, Kyrkslätts svenska församling