Barn och unga är grundstenen i framtidens samhälle
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Välmåendet hos barn och unga ska vara en hederssak i ett välfärdssamhälle som Finland. I vårt land har vi redan ett system som anses vara i världsklass där elevvården, studerandevården och barnskyddet tillsammans med barnrådgivningen bildar en helhet för att stödja familjerna i vardagen.
Detta arbete för barn och unga bör aktivt föras vidare samtidigt som samhället förändras. Satsningar på stöd för ungdomar, barnfamiljer och föräldrar är effektiva för att skapa trygghet, även för de mest utsatta. Förebyggande arbete, tidigt ingripande och lågtröskelmottagningarnas service behöver utvecklas i det nya välfärdsområdet.
När man önskar skapa välfärd spelar skolhälsovårdens, skolkuratorernas och skolpsykologernas resursering en central roll. I det nya välfärdsområdet måste vi försäkra oss om att elevvårdens resursering är tillräcklig så att alla skolor kan ha en fungerande elevvård – en lagstadgad rättighet för barn och unga som trots detta ibland fallerat på lokal nivå. Vi bör också försäkra oss om att elevvårdspersonalen har resurser även för förebyggande arbete, inte bara för att släcka bränder.
I det nya välfärdsområdet är det viktigt att även ungdomstjänsterna är inkopplade i systemet. Skolhälsovården, skolpsykologerna och -kuratorerna bör samarbeta med ungdomstjänsterna så att tröskeln för att få hjälp ska vara så låg som möjligt, oberoende av vem som arrangerar servicen. Administrativa gränser får inte vara en tröskel i framtiden.
Den uppsökande verksamheten är en viktig länk i ungdomsarbetet. Unga bör erbjudas en oavbruten vårdkedja, som innefattar allt från förebyggande vård och stöd, till den vård som var och en behöver.
Vi hoppas att det nya välfärdsområdet får upp ögonen för att prioritera och göra goda uppväxtvillkor för barn och unga till en gemensam angelägenhet.
Att visa på ekonomiska besparingar är viktigt, men ännu viktigare är att satsningarna faktiskt kan bidra till stöd och vård för barn och unga. Satsningar på förebyggande arbete är en satsning på framtiden.
Ett viktigt led i detta är att i det kommande välfärdsområdesvalet välja in personer i fullmäktige som har förståelse för och är beredda att satsa också ekonomiska resurser. Samhällsekonomiska analyser har visat att främjande av förebyggande arbete i kommunerna har medfört inbesparingar inom olika sektorer, till exempel i hälso- och sjukvården men också inom olika statliga myndigheter.
Satsningar på barn och unga är som att spara för framtiden genom investeringar i individer och samhället på längre sikt.
Niklas Guseff Styrelsemedlem i sjukvårdsdistriktet, kandidat i välfärdsområdesvalet, SFP
Nicke Wulff Stadsfullmäktigegruppens ordförande, SFP
Vesa Hanski Medlem i kultur- och ungdomsnämnden, SFP