Nonsens om klimat på ÅU:s insändarspalt

Åbo Underrättelsers logo
Doktorand i miljörätt, Dalsbruk
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jarl Ahlbeck skriver i sin insändare på ÅU (20.9.2021) att det är ”nonsens” att stormigheten skulle öka i Finland på grund av klimatförändringarna, och kritiserar därför pjäsen ”Stormen” för att utgöra skrämselpropaganda för barn.

Enligt Ahlbeck ger FN:s klimatpanel IPCC inget stöd för att stormrisken i Europa skulle öka på grund av koldioxidutsläpp.

Ahlbecks påståenden är entydigt felaktiga.

FN:s klimatpanel IPCC baserar sina slutsatser på all relevant publicerad forskning och modeller. IPCC diskuterar specifikt stormar i Nordeuropa i sina senaste rapporter som berör klimateffekter. Enligt IPCC:s rapport från 2014 finns det stöd för att stormarnas styrka i Nordeuropa ökar i ett varmare klimat.

Framför allt ökar risken för värre stormskador, exempelvis nära kusten på grund av minskat istäcke på vintern. Den nyaste IPCC-rapporten (augusti 2021) förutspår fler och värre stormar i regionen norra Europa, där hela Finland är inräknat, om uppvärmningen överstiger två grader.

FN:s klimatpanel IPCC exemplifierar effekterna av klimatförändringarna i Nordeuropa med just ökad risk för stormar. Det är alltså ett fullt rimligt och vetenskapligt motiverat val att i en teaterpjäs illustrera klimatförändringens effekter med just stormskador.

Ahlbeck har i åratal fått tiotals klimatskeptiska insändare publicerade bland annat i ÅU och HBL. Hur många gånger ska man få gå ut med helt felaktiga påståenden och få fortsätta driva en kampanj mot klimatforskningens resultat utan ansvar? Att sprida desinformation har konsekvenser.

Frågan för ÅU är om tidningen likväl skulle kunna tänka sig att publicera återkommande corona- eller vaccinskeptiska insändare med entydigt felaktiga påståenden?

En pinfärsk studie (Marks m.fl. 2021) visar att de ungas klimatångest är ett faktum. Enligt forskargruppen blir ångesten värre av att ungas klimatoro och behovet av mer slagkraftiga klimatåtgärder inte tas på allvar bland vuxna och politiker. Det är häpnadsväckande att de unga i dag ska behöva axla ett så stort ansvar för att motarbeta klimatkrisen, som enligt forskningen hotar den framtida existensen för hela samhällen och ekosystem.

Doktorand i miljörätt, Dalsbruk
Doktorand i miljörätt, Dalsbruk
Publicerad: